Pretraživanje tekstova
U 2022. poljoprivredna proizvodnja u EU bila je procenjena na 537,5 milijardi evra u osnovnim cenama, što je ekvivalentno povećanju od 19 odsto u odnosu na 2021.
Evropski zavod za statistiku Eurostat je objavio podatke na osnovu ekonomskih računa za poljoprivredu (EAA). U 2022. poljoprivredna proizvodnja u EU bila je procenjena na 537,5 milijardi evra u osnovnim cenama, što je ekvivalentno povećanju od 19 odsto u odnosu na 2021. godinu. Nastavljen je uzlazni trend koji je započeo 2010. godine.
Promena nominalne vrednosti je u velikoj meri odrazila nagli rast nominalne cene dobara i usluga u ovom sektoru, u celini. Procenjeno je da je iznosila 22,8 odsto. Istovremeno je obim proizvodnje umereno opao u odnosu na nivo iz 2021. godine, za 3,1 odsto.
Tri četvrtine vrednosti poljoprivredne proizvodnje EU u 2022. dolazi iz sedam članica. Na prvom mestu je Francuska sa 97,1 milijardi evra, što odgovara 18 odsto. Slede je Nemačka sa 76,2 milijarde evra ili 14 odsto i Italija sa 71,5 milijardi evra ili 13 odsto. Iza tri vodeće su Španija, Poljska, Holandija i Rumunija.
Sve članice EU zabeležile su porast u 2022. u odnosu na 2021. Najveće stope rasta zabeležene su u Estoniji od 44 odsto, Poljskoj 43 i Litvaniji 42 odsto.
Među ostalim ključnim proizvođačima, porasla je za 30 odsto u Nemačkoj, 18 u Holandiji, 16 u Francuskoj i Italiji, 10 u Španiji i pet odsto u Rumuniji. Hrvatska beleži rast od 18 odsto.
Nešto više od polovine ili 54 odsto vrednosti poljoprivredne proizvodnje EU u 2022. dolazi od useva 287,9 milijardi evra, što je povećanje od 15 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Dve petine ili 38 odsto dolazi od životinja i životinjskih proizvoda, odnosno 206,0 milijardi evra i to je povećanje od 26 odsto u odnosu na 2021. Preostali deo otpada na poljoprivredne usluge i sekundarne delatnosti.
Troškovi inputa koji se ne odnose na investicije bili su 22 odsto veći u 2022. nego u 2021. Promene vrednosti poljoprivredne proizvodnje i intermedijarne potrošnje u 2022. godini rezultirale su povećanjem bruto dodane vrednosti u agraru za 15 odsto.
Tagovi
Eurostat Evropska unija Poljoprivredna proizvodnja Vrednost poljoprivredne proizvodnje
Autorka
Više [+]
Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Tradicionalnu europsku hranu ugrožavaju kukci, biljne alternative i meso iz laboratorija?
Mađarsko predsjedavanje Vijećem EU započelo je 1. srpnja i odmah se uhvatilo u koštac obrane europske kulinarske tradicije. Na inicijativu Budimpešte, danas će 27 minista...
Maja Celing Celić
pre 1 nedelju
Sanja, ali nitko nikoga ničime ne pritišće. Ta hrana je na tržištu kao i sve drugo. Hoćeš kupiti ili ne, stvar je kupca, odnosno ponude i potražnje. Više [+] Niti jedna hrana se ne zabranjuje, ne miče s polica, iako je loša za zdravlje. Uzmi samo gazirana pića, slatkiše, ultraprerađenu hranu (i životinjsku i biljnu), toliko toga je i dalje tu. Pa više je to ugrozilo tradicionalnu proizvodnju nego ovi noviteti. Pa danas će ljudi prije kupiti neku salamu u kojoj ima tko zna čega, nego šunku, kulen. Prije će kupiti kekse nego, ne znam, gužvaru od nekog domaćeg proizvođača. Prije će kupiti bogtepitakakav sirni namaz nego neki domaći sir iz svog kraja. Tako da, nema smisla od etiketiranja ove hrane. Umjesto da se energija i vrijeme troši na zabrane i prozivanje, treba smišljati načine kako pomoći domaćim proizvođačima, kako im olakšati proizvodnju, da dođu na tržište, da cijene budu prihvatljive kupcima. Ljudi će sigurno radije i dalje jesti čvarke umjesto crvčaka ako će ti čvarci biti po prihvatljivoj cijeni.