Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • In memoriam
  • 08.01.2021. 09:00

U 94. godini preminuo Helmut Klas - prvi čovek poznatog proizvođača

Pre svega, Helmut Klas (Helmut Claas) bio je i poljoprivrednik. Vodio je farmu, bio je strastven lovac, a upravo pod njegovim vođstvom nastao je "Lexion", kog danas brojni smatraju najmoćnijim kombajnom na svetu.

Foto: Claas Gruppe
  • 590
  • 104
  • 0

Helmut Klas (Helmut Claas), dugogodišnji menadžer, predsednik nadzornog i deoničkog odbora CLAAS Grupe, preminuo je 5. januara u 94. godini života.

Kako je saopšteno iz ove kompanije koja ima više od 11.000 zaposlenih širom sveta, poznati preduzetnik rođen je u Harsevinkelu 1926. Njegovi roditelji August i Paula Klas zajedno su tada upravljali malom kompanijom za poljoprivredne mašine sa oko 100 zaposlenih. Nakon završene srednje škole školovao se za mašinskog inženjera u poljoprivredi, a po završetku poljoprivrednog fakulteta u Parizu, osnovao je kompaniju u Francuskoj, današnju "Claas France SAS".

Godine 1958. vratio se porodičnoj kompaniji u Harsevinkel pa je posvetio prvenstveno svojoj specijalnosti, tehnologiji.

Još 1962. imenovan je za generalnog direktora. Uvek je posvećivao posebnu pažnju razvoju budućih proizvoda i njihovoj ekonomičnoj serijskoj proizvodnji. U njegovo doba, nakon uspešnog kombajna "Dominator", stvoren je "Lexion" koji se danas smatra najmoćnijim kombajnom na svetu. Kombajn za stočnu hranu "Jaguar" i veliki traktor "Xerion" takođe su nastali pod njegovim vođstvom.

Helmut Klas

Godine 2003. ova kompanija preuzela je celokupno traktorsko poslovanje od Renaulta u Francuskoj. Četiri međunarodno poznata univerziteta u Mađarskoj, Velikoj Britaniji, Bugarskoj i Nemačkoj dodelila su mu naslov "Doctor honoris causa" (dr. Hc)., a 2000. godine dobio je počasnu titulu "doktora poljoprivrednih nauka" od Univerziteta Štutgart-Hohenhajm. 

U junu 2009. godine moskovski Univerzitet Gorjačkin dodelilo mu je zvanje profesora. Takođe, 2009. godine, Francuska ga je proglasila vitezom Legije časti, a u novembru 2013. primljen je u Kuću slavnih američkih proizvođača opreme (AEM). Godine 2017. godini, Nemački institut za izume, dodelio mu je "Diesel" medalju.

Ali, pre svega, Helmut Klas bio je i poljoprivrednik. Vodio je farmu u Istočnoj Angliji u Velikoj Britaniji i tamo često boravio sa suprugom Erikom. Takođe, bio je strastveni lovac.

Dugo je, zaključuju iz ove kompanije, pripremao kontinuirani dalji razvoj porodične kompanije, jer je sledeća generacija već preuzela odgovornost u grupi CLAAS. Njegova ćerka Katrina Klas-Mihlhojzer, kao predsednica odbora deoničara, danas upravlja operacijama grupacije.


Tagovi

Helmut Claas In memoriam Evropski preduzetnik Osnivač kompanije


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.