Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bečka poljoprivreda
  • 27.11.2018. 20:15

U Beču uzgajaju svinje mangulice, organske smokve i čili

Čak 630 gazdinstava kultiviše jednu šestinu ukupne gradske površine.

Foto: Wikimedia Commons/Nienetwiler
  • 194
  • 8
  • 0

Skoro polovinu Grada Beča čine zelene površine, čije se plodno zemljište koristi i za poljoprivredu, te donosi različite prednosti koje nisu karakteristične za višemilionski grad. Čak 630 gazdinstava kultiviše jednu šestinu ukupne gradske površine.  

Održiva poljoprivreda je više od 800 godina sastavni deo života manastira Šotenstift (Schottenstift). Danas se u ovom manastiru, koji se nalazi u srcu Beča, u tradicionalnom stilu proizvodi 12 sorti jabuka, 11 sorti trešanja, dve vrste šljiva i višanja, piše Eurocomm

Farma čilija porodice Kolbl (Kölbl) potiče još iz prve polovine 19. veka, a danas se na njoj sadi čak 15 različitih vrsta čilija. Svež čili, kao i bakini, s ljubavlju spremljeni sosevi, marmelade ili so mogu se pronaći u direktnoj prodaji, farminim prodavnicama i u različitim restoranima.

Na farmi Prentl se već šest generacija proizvodi organska hrana: soja, šećerna trska, kao i različite vrste žitarica. Krompir i bundeva proizvode se na jesen, a to je jedina farma u Beču na kojoj se proizvodi i ulje od semena bundeve

Prva stabla smokve u Beču posađena su u leto 2006. godine, a danas na plantaži smokve godišnje zri 50 različitih sorti ovog ploda, od kojih se prave najrazličitiji proizvodi. U vinogradima u Beču osim vinove loze uzgajaju se i mangulice, koje se tamo slobodno šetaju po blatu.


Tagovi

Bečka poljoprivreda Mangulice Organska hrana Smokve Kölbl Prentl Schottenstift


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.