Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sezonski radnici
  • 10.05.2019. 13:00
  • Moravički okrug, Čačak

U čačanskoj opštini nema dovoljno sezonskih radnika

Dok ne dospeju plodovi u voćnjacima za berbu, posla za radnike ima u hladnjačama. Velikom broju ljudi, ova vrsta angažmana odgovara. Zadovoljni su uslovima i zaradom, ali kako kažu poljoprivrednici, ove sezone nema ih dovoljno.

Foto: Đorđe Simović
  • 80
  • 3
  • 0

Sezona poljoprivrednih poslova počela je pa je potrebno da poljoprivrednici iskoriste svaki dan kako bi završili sve predviđene poslove u polju i na njivama. Iako posla ima dosta, nema dovoljno sezonskih radnika.

Porodica Blagojević, u selu Trbušani, na 90 ari uzgaja uglavnom povrtarske useve. Ovog proleća ubrali su 40.000 glavica zelene salate, a i jagode su sazrele i svakodnevno pristižu za berbu.

"Mi radimo tokom čitave godine. I u proleće zelenu salatu, jagodu, paradajz. I ponovo tako u jesen i zimu. Ipak, teško je naći dobrog radnika - koji i zna i hoće da radi ovaj posao", kaže Njegoš Blagojević. Iako posla ima i za dodatne radnike, oni se za sada, oslanjaju samo na članove porodice.

Do berbe, posla ima u hladnjačama

Dok ne dospeju plodovi u voćnjacima za berbu, posla za radnike ima u hladnjačama. Na primer, jabuke u čačanskoj opštini klasifikuju se i pakuju kako bi se plasirale na rusko tržište. Velikom broju ljudi, ova vrsta angažmana odgovara. Zadovoljni su uslovima i zaradom.

Iako sezonskim radnicima odgovaraju uslovi jer po novom zakonu, imaju penzijski staž i osiguranje, poslodavcima ove obaveze dodatno poskupljuju proizvodnju. Poslodavci isplaćuju radnicima standardnu dnevnicu, koja je bila aktuelna i pre donošenja novog zakona, ali ostale obaveze i plaćanja idu na teret organizatora posla, a što sve utiče da proizvodnja poskupi. 

U predstojećem periodu, tek se očekuje veći obim posla za sezonske radnike. Ovo se pre svega odnosi na poslove u voćnjacima i njivama čačanskog kraja. Od sredine juna, kada počinje sezona krompira, bude angažovano više stotina radnika.


Izvori

RTS


Tagovi

Sezonski radnici Berba jabuka Hladnjače Njegoš Blagojević


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.