Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda Evropske unije
  • 04.06.2016. 12:00

U EU poljoprivredi zaposleno 44 miliona ljudi

Da li ste znali da poljoprivredni sektor Evropske unije obuhvata oko 11 miliona farmi, koje obezbeđuju posao za gotovo 22 miliona poljoprivrednika?

Foto: EU-Agri
  • 845
  • 104
  • 0

Zajednička poljoprivredna politika (ZPP) ima cilj da pomogne evropskim poljoprivrednicima koji hrane više od 500 miliona Evropljana.

Glavni ciljevi su osiguravanje stabilnog i održivog snabdevanja zdravstveno-bezbednom hranom po cenama pristupačnim za potrošače, uz istovremeno osiguranje pristojnog životnog standarda za 22 miliona poljoprivrednika i ostalih radnika čija je delatnost povezana sa sektorom poljoprivrede, izvestila je Evropska komisija, odnosno njen Odsek za poljoprivredu i ruralni razvoj.

Evropski sektor poljoprivrede obuhvata 11 miliona farmi koje obezbeđuju posao za oko 22 miliona poljoprivrednika. Međutim, taj broj se udvostručava kad se uključe i radna mesta u preradi hrane, maloprodaji i prehrambenom sektoru, čineći tako poljoprivredno-prehrambenu oblast Evropske unije najvećim sektorom zapošljavanja u ukupnoj ekonomiji.

U EU poljoprivredi zaposleno 22 miliona poljoprivrednika (Foto: EU-Agri)

To je, takođe, sektor koji je ostvario dobre rezultate u poslednjih nekoliko godina, uprkos ekonomskoj krizi i sve većim izazovima u poljoprivredi čiji su uzroci: klimatske promene, nedostatak vode, slaba plodnost zemljišta, veliki troškovi energije i slično. Poljoprivredno-prehrambeni sektor učestvuje sa 6% u EU BDP-u.

Osim toga, Evropska unija je postala neto izvoznik hrane i pića, s prosečnim godišnjim rastom od 8% vrednosti izvoza, u poslednjih 10 godina, ostvarivši prihod od 129 milijardi evra u 2015. godini.

Foto: Goodluz/bigstockphoto.com


Tagovi

Hrana Zajednička poljoprivredna politika Poljoprivreda u EU Poljoprivrednici Farme


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!