Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mladi poljoprivrednici
  • 08.11.2020. 16:00

U EU sve manje mladih poljoprivrednika: Austrija ruši predrasude?

Austrija trenutno ima najveći postotak mladih poljoprivrednika od svih evropskih zemalja. Njih 12 odsto ima manje od 35 godina, znatno iznad proseka EU koji iznosi 5,1 odsto.

Foto: Depositphotos/Goodluz
  • 186
  • 8
  • 0

Iako je poljoprivreda glavni izvor zapošljavanja u ruralnim područjima, brojni učesnici, uključujući nedostatak kapitala, ograničen pristup informacijama i niske plate danas sve više odbija ljude od ove delatnosti. 

Tu su i klimatske promene koje je čine još rizičnijom što i iskusnim poljoprivrednicima može otežati planiranu sadnju, setvu i berbu u preporučenim rokovima. Međutim, postoje slučajevi uspešnih mladih ratara i stočara koji su poljoprivredu prihvatili kao poslovni poduhvat, ali ipak uz veliku pomoć države. 

Austrija ima najveći postotak mladih

Jedna od takvih je Austrija, a kako piše revista-ferma, ova zemlja trenutno ima najveći postotak mladih poljoprivrednika od svih evropskih zemalja. Njih 12 odsto ima manje od 35 godina, znatno iznad proseka EU koji iznosi 5,1 odsto.

Kako se sa posledicama korona krize nose mladi poljoprivrednici EU, a kako Srbije?

 "U poređenju sa ostalim zemljama, mi ovde lakše možemo da preuzmemo farmu. Takođe imamo puno planinskih predela, velikih površina, a cene zemljišta relativno su niske pa je mladima lakše da pokrenu svoje gazdinstvo“, objašnjava Andreas Kugler, član Organizacije mladih austrijskih poljoprivrednika.

Ipak, treba napomenuti da je glavni razlog povećanja i pametna mera austrijske politike od 2014. godine koja podržava mlade da kupuju zemljišta od vlasnika sa kojima nisu u rodbinskim odnosima. 

Prema istraživanju o strukturi farmi, 92 odsto gazdinstava vode se kao porodična, a oko četvrtina mladih okrenula se potpuno organskom uzgoju. Takva poljoprivreda postaje sve popularnija u zemlji. Otprilike, svaka šesta farma vodi se kao organska.

Površine pod organskom poljoprivredom u EU porasle za 34% od 2012. godine

Od ukupne površine od gotovo 84.000 kvadratnih kilometara, oko 67.000 koristi se za poljoprivredu i šumarstvo. Žene upravljaju sa 40 odsto austrijskih farmi.

U EU samo 11 odsto mlađih od 40 godina

Prema podacima Evropske komisije iz 2016. godine, samo je jedan od deset nosioca poljoprivrednih gazdinstava u EU (11 odsto) bio mlađi od 40 godina. Takođe, ovo je profesija u kojoj većinom dominiraju muškarci, a samo 28 odsto poljoprivrednika su žene.

S obzirom na to da su poljoprivrednici sve stariji, EU pojačava svoje napore kako bi podstakla mlade da se uključe više u tu delatnost. Njima se pruža pomoć pri pokretanju poslovanja bespovratnim sredstvima za novoosnovana preduzeća, subvencijom dohotku i mogućnostima kao što je dodatno osposobljavanje.

Osim što se tako sledećoj generaciji evropskih poljoprivrednika povećava buduća konkurentnost, doprinosi se i obezbeđivanju snabdevanju hranom u Evropi u godinama koje dolaze.

Mladi poljoprivrednici unutar i izvan EU - ima li razlike?

Predlog Komisije za Zajedničku poljoprivrednu politiku nakon 2020. godine postavio je devet ciljeva, od kojih je jedan generacijska obnova. Proračun ZPP-a igraće ključnu ulogu u postizanju ovih zadataka, ali njegov budući nivo nije siguran jer države članice još uvek raspravljaju o proračunskim prioritetima EU-a za razdoblje 2021.-2027.

Takođe, novim ZPP-om predviđa se povećanje iznosa podsticaja iz Mera ruralnog razvoja za pokretanje poslovanja mladih poljoprivrednika, sa dosadašnjih 50.000 na 100.000 evra.


Tagovi

Mladi poljoprivrednici Poljoprivreda Zapošljavanje Austrija Evropska unija Podsticaji


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.