Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mladi poljoprivrednici
  • 21.09.2020. 14:00

Kako se sa posledicama korona krize nose mladi poljoprivrednici EU, a kako Srbije?

Na konferenciji "Mladi poljoprivrednici u Srbiji i EU" u organizaciji SUMP-a, rečeno je da su mladi poljoprivrednici od početka korona krize imali različitih problema u plasmanu svojih proizvoda, ali da su uz pomoć državnih mera uspeli da održe pozitivan bilans uspeha.

Foto: SUMP
  • 130
  • 5
  • 0

Na konferenciji pod nazivom "Mladi poljoprivrednici u Srbiji i EU" u organizaciji Srpskog udruženja mladih poljoprivrednika (SUMP) istaknuto je da uprkos situaciji u zemlji mladi poljoprivrednici su uz pomoć interneta sve više povezaniji između sebe i 'pokazali da su upravo oni ti na kojima poljoprivreda treba da opstane', navodi se u saopštenju.

Kako je ograničen ulazak u zemlju na konferenciju onlajn su se uključili mladi poljoprivrednici iz Slovenije, Češke i Poljske. Ispred mladih poljoprivrednika Slovenije Doris Letina, navela je da su poljoprivrednici imali problem sa niskom otkupnom cenom, pa je pokrenuta kampanja da se kupuju domaći proizvodi koja je donekle pomogla poljoprivrednicima.

Kupci na kućnu adresu po proizvod

Iz Češke javio se predsednik Udruženja mladih poljoprivrednika David Brož koji je izneo slična iskustva kao i u Sloveniji i ukazao da se u njegovoj zemlji pojavio jedan pozitivan trend gde su kupci počeli da dolaze do poljoprivrednih proizvođača i kupovali direktno hranu sa njihovih farmi, a ne u prodavnicama. Oni se nadaju da će taj trend da se nastavi i u budućnosti.

Bato Vasović: Bez znanja nema unapređenja proizvodnje

Generalni sekretar Udruženja mladih poljoprivrednika Poljske Radoslav Ninartovič ukazao na to ova zemlja ima problema sa izvozom hrane kao posledica virusa COVID-19 i da je vlada usvojila antikrzni program koji predviđa budžet i za poljoprivrednike, te smatra da će ta mera pomoći poljoprivredi. Na kraju je istakao da se nada da će sledeće godine doći opet u Srbiju.

Kako je ograničen ulazak u zemlju na konferenciju onlajn su se uključili mladi poljoprivrednici iz Slovenije, Češke i Poljske.

Ispred mladih poljoprivrednika Srbije Ljubodrag Vujović, a veterinar po struci, istakao je da je korona uticala dosta na njegovo poslovanje, ali da je uz posebnu dozvolu mogao da se kreće i za vreme vanrednog stanja i da su mu mere država mnogo pomogle.

Proglašenje najboljeg mladog poljoprivrednika 26. septembra

Predsednik SUMP-a Milan Borić na konferenciji "Mladi poljoprivrednici u Srbiji i EU" naglasio je da je ovo udruženje na raspolaganju mladim poljoprivrednicima u pružanju pomoći.

Na ovogodišnjem Sajmu mladih poljoprivrednika biraće se onaj najbolji

Podsetio je da će za, do nedavno otvorenog konkrusa za najboljeg mladog poljoprivrednika, biti održana svečana dodela nagrada 26. septembra u 16h na platou ispred tržnog centar BIG, gde će ujedno biti izložena i poljoprivredna mehanizacija. Nagradu će dodeliti Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojević.


Tagovi

Mladi poljoprivrednici Srpsko udruženje mladih poljoprivrednika Milan Borić Konferencija Vanredno stanje Pandemija


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...


Partner

SUMP

Gagarinova 16A, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 64 5693 777, e-mail: info@sump.rs web: http://sump.rs/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.