Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • SUMP
  • 30.07.2020. 16:30
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Novi Sad

Na ovogodišnjem Sajmu mladih poljoprivrednika biraće se onaj najbolji

U tri do četiri dana sajma mladi proizvođači imali bi priliku da se predstave, izlože svoje proizvode, promovišu ih, povežu se sa drugim učesnicima i stručnjacima iz oblasti agrara. Novina ovogodišnjeg sajma biće i izbor za najboljeg mladog poljoprivrednika.

Foto: Facebook/SUMP - Srpsko udruženje mladih poljoprivrednika
  • 130
  • 5
  • 0

Održavanje trećeg Sajma mladih poljoprivrednika još uvek je neizvesno zbog promenljive situacije sa virusom korona u našoj zemlji. Prema sadašnjim planovima, sajam bi trebalo da bude organizovan tradicionalno u oktobru u Novom Sadu, ali tačan datum, mesto i vreme biće naknadno objavljeni.

U tri do četiri dana sajma mladi proizvođači imali bi priliku da se predstave, izlože svoje proizvode, promovišu ih, povežu se sa drugim učesnicima i stručnjacima iz oblasti agrara, navodi sekretar Srpskog udruženja mladih poljoprivrednika (SUMP) Aleksandar Milovanović, koje je ujedno i organizator ove manifestacije.

Prvi Sajam mladih poljoprivrednika u oktobru

"To je prilika da mladi poljoprivrednici pokažu da mlad čovek može da živi od svog rada. Tu će biti stručnjaka iz oblasti poljoprivrede koji će preneti svoje znanje mladim poljoprivrednicima. Nas podržavaju Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu i Ministarstvo poljoprivrede. Imamo saradnju i sa Poljoprivrednim fakultetom, te će predstavnici ovih institucija svakako biti deo sajma i pružiti mogućnost učesnicima da pitaju sve što ih zanima i podele svoje iskustvo sa njima", objašnjava Milovanović.

Najbolji putuje u Brisel

Novina ovogodišnjeg sajma biće i izbor za najboljeg mladog poljoprivrednika. Kriterijumi za prijavu još uvek nisu detaljno utvrđeni, ali neki od faktora koji će uticati na osvajanje nagrade su oblast poljoprivrede kojom se mladi poljoprivrednik bavi, inovacije, da li i u kojoj meri je koristio subvencije, na koji način primenjuje nauku i stručne savete, koliko dugo se bavi poljoprivredom.

"Glavna nagrada bi bila putovanje u Brisel na sastanak evropskog veća mladih poljoprivrednika. Pored tog izbora mi organizujemo i konferenciju "Mladi privrednik - poljoprivrednik" u okviru koje biramo primer dobre prakse, a gde imamo priliku da vidimo kako mladi proizvođač prezentuje svoj brend, kako promoviše svoje proizvode i prodaje ih."

Tokom virusa korona mladi su se dobro snašli

Jedna od tema biće i uticaj virusa korona na poljoprivrednu proizvodnju. Iako neće biti dominantna, to je nešto što se ne može izbegnuti, dodaje Milovanović, te će sigurno biti reči i o tome. Ocenjuje da su se u vreme vanrednog stanja mladi poljoprivrednici dobro snašli.

Isplata subvencija za mlade poljoprivrednike od septembra?

"Uspeli su sve da obave zato što su imali dozvolu za kretanje tako da su mogli da obrađuju svoja imanja. Tržište takođe nije bilo ugroženo u martu i u aprilu. Što se tiče subvencija, mladi poljoprivrednici su imali problem, jer su se već prijavili za konkurs mladih poljoprivrednika koji je zbog pomenute pandemije odložen, ali opet, paralelno sa tim konkursom bili su otvoreni i neki drugi, tako da su oni tražili alternative kako da realizuju neke svoje planove", ističe Milovanović.

Ko će u budućnosti obrađivati zemlju?

Dosadašnjim sajmovima, dodaje naš sagovornik, postignut je pomak u prepoznavanju mladih poljoprivrednika u Srbiji i posvećivanju pažnje tom sektoru agrara.

"Naš ceo cilj postojanja jeste da skrenemo pažnju da mladi poljoprivrednici postoje i mi smo srećni što više nikome ne moramo da objašnjavamo ko je mladi poljoprivrednik i to je ono što mi smatramo našim uspehom. I dalje nastavljamo da promovišemo i da skrećemo pažnju da na mlade u poljoprivredi treba ulagati", navodi sektretar SUMP-a i zaključuje da su institucije sada u većoj meri posvećene mladima u agraru dodajući da je država prepoznala njihov značaj i shvatila da se ukoliko, kako kaže, ne zadrži mlade na selu, postavlja pitanje ko će u budućnosti obrađivati ta imanja.

Zašto se mladi vraćaju na selo?

Za održavanje ovogodišnjeg sajma više lokacija je u opticaju. Neke od njih su prostor Novosadskog sajma ili parking nekog većeg tržnog centra. U svakom slučaju, plan je da se manifestacija organizuje na otvorenom prostoru kako bi se ispoštovale mere zaštite i omogućila poseta što većeg broja ljudi. O tačnom vremenu i mestu SUMP će obavestiti sve učesnike i posetioce na svom sajtu i putem medija.

Ukoliko virus korona bude 'pomerio' održavanje sajma 2020. godine, alternativa je, dodaje Milovanović, onlajn konferencija.


Tagovi

Sajam mladih poljoprivrednika SUMP Aleksandar Milovanović Srpsko udruženje mladih poljoprivrednika Mladi u poljoprivredi Mladi na selu Najbolji mladi poljoprivrednik


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB