Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mladi poljoprivrednici
  • 19.08.2020. 12:00
  • Moravički okrug, Prislonica

Bato Vasović: Bez znanja nema unapređenja proizvodnje

Praksa je najbitnija svakako, ali sam uvideo da bez znanja koje dobijam od profesora na fakultetu neću moći da unapredim dovoljno našu proizvodnju, posebno što se tiče ishrane životinja, kaže Bato Vasović iz Prislonice kod Čačka.

Foto: Bato Vasović
  • 349
  • 113
  • 0

Proteklih godina jedna od glavnih tema u javnosti bila je o tome kako mladi hrle u gradove u potrazi za lagodnijim načinom žiovota, a kako sela ostaju pusta, dok su njive i livade neobrađene. Taj trend se polako menja i sve češće čujemo kako se mladi baš vraćaju na svoju dedovinu ili kupuju parcele seoskih imanja kako bi pobegli od gradske vreve i bili 'svoji na svome'. Primer kako mladi ostaju u selu i povrh svega unapeđuju svoja znanja o poljoprivrednim delatnostima jeste mladi Bato Vasović iz Prislonice kod Čačka.

Ovaj dvadesetdvogodišnji student završne godine Agronomskog fakulteta u Čačku otkriva nam da je odmalena voleo životinje i da je znao da će upisati nešto u vezi sa stočarstvom.

Zašto se mladi vraćaju na selo?

"Praksa je najbitnija svakako, ali sam uvideo da bez znanja koje dobijam od profesora na fakultetu neću moći da unapredim dovoljno našu proizvodnju, posebno što se tiče ishrane životinja", kaže Vasović.

Mleko mlekari, životinje za klanje trgovcima

Sad već ustaljenom izrekom "Kada nešto volite, ništa nije teško", Vasović potvrđuje da mu kombinovanje obaveza oko ispitnih rokova i obavljanja stočarskih poslova ne predstavlja problem kao i da se maksimalno trudi da ispuni zadatke i na fakultetu i gazdinstvu.

Stigne i da spremi ispit i da nahrani krave

Vasovići imaju deset muznih krava simentalske rase i osam junica za priplod, a obrađuju oko 15 hektara zemlje. Svi učestvuju u obavljanju poslova i kako kaže mladi Vasović, kod njih nema posebne podele rada i svi se trude da doprinesu. Kao veoma važnu stavku naš sagovornik ističe podršku porodice koja je neizostavni deo uspeha bilo kojim poslom da se bavimo. Robu u vidu mleka plasiraju mlekari PK Zlatibor, dok životinje koje ne zadržavaju prodaju lokalnim trgovcima.

Oscilacije u ceni mleka 

Kada je reč o bavljenju stočarstvom u Srbiji, trenutnu situaciju ovaj mladi poljoprivrednik tumači kao dosta lošu, a glavni problem vidi u prevelikom uvozu sirovina poput mleka, mesa i mlečnih proizvoda što je dovelo do pada cena na našem tržištu.

Još jedan razlog oscilacija cena mleka i poljoprivrednih proizvoda koji navodi jeste i kriza izazvana pandemijom virusa korona

Uslovi za subvencije - previše zahtevni

Vasović za sada ne koristi subvencije za mlade poljoprivrednike, a njegovo mišljenje je da je procedura previše zahtevna, a da je same uslove za subvencije teško ispuniti. Međutim, on se trudi da pomenute uslove ispuni da bi u narednom periodu mogao da konkuriše i smatra da je potrebno podržavati mlade poljoprivrednike i davati im razne vrste podsticaja kako bi bili što uspešniji u svom poslu.

Šta budući poljoprivredni stručnjaci imaju da poruče državnim institucijama?

"Planovi su mi da proširim i unapredim proizvodnju. Prioritet mi je da ulažem što više budem mogao u grla, da bih istovremeno imao kvalitet i kvantitet. Sa druge strane, cilj mi je i da završim fakultet i zaposlim se u struci", zaključuje Bato Vasović.


Tagovi

Mlečno govedarstvo Bato Vasović Mladi poljoprivrednici Agronomski fakultet Cene mleka Subvencije za mlade poljoprivrednike


Autorka

Mina Erić

Više [+]

Mina je diplomirani filolog, zaljubljenik u novinarstvo, prirodu i zelenu boju. Životni moto: "All you need is faith, trust and a little bit of pixie dust"

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao