Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Staro selo
  • 26.03.2022. 15:00

U Italiji više od 800 napuštenih farmi namenjeno mladim farmerima

Problem smene generacija u Italiji nastoje da prevaziđu kreditiranjem kupovine napuštenih poljoprivrednih imanja.

Foto: Depositphoto/chaoss
  • 219
  • 68
  • 0

Nova inicijativa u Italiji ima za cilj revitalizaciju poljoprivrednog sektora osiguravanjem finansijskih sredstava za kupovinu zemljišta mladim farmerima, prenosi Oliveoiltimes.

Tamošnja "Bank of Land" uz koordinaciju Instituta usluga za tržište poljoprivrede i hrane (Ismea), nudi posebno finansiranje zainteresovanim osobama mlađim od 41 godine kako bi se pružile mogućnosti novoj generaciji poljoprivrednika kojima su sada dostupne hiljade hektara.

Otplata na 30 godina

"Dostupnost dovoljno kapitala najveća je prepreka pokretanju poljoprivrednog preduzeća, još više za one mlađe koji nemaju takvu porodičnu istoriju", izjavio je Fabricio Filipi, predsednik udruženja Coldiretti u Toskani. 

Polovina od 19.800 hektara koje banka prodaje čine oranice, 22 odsto pašnjaci, a ostatak su šuma, zasadi citrusa, vinogradi i voćnjaci. Na prodaju su i maslinjaci. Većina od 827 potencijalno novih farmi nalazi se na Siciliji (33 odsto) i Pulji (devet odsto). Takođe, 11 odsto raspoloživog zemljišta je u Toskani. 

Zainteresovani na internetu mogu pogledati sva raspoloživa zemljišta, njihove agronomske karakteristike i videti koji se usevi tamo mogu uzgajati. Otplaćivati ih mogu u periodičnim ratama do 30 godina.

Poljoprivrednici sve stariji

Italija se suočava sa problemom smenjivanja generacija na selu. Prema podacima Eurostata, većina tamošnjih poljoprivrednika je blizu penzionisanja.

Najlošije stanje je u oblasti maslinarstva gde je samo pet odsto uzgajivača mlađe od 40 godina. Prema indeksu starenja, na svakog mladog maslinara u Italiji dolazi 11 starijih od 65 godina. Veliki deo zemljišta koje se prodaje u novoj inicijativi, ima vlasnike koji su već otišli u penziju i ne upravljaju njima aktivno.

U celom tamošnjem agrarnom sektoru, prema podacima Ismea-e, mladi farmeri vode manje od osam odsto svih kompanija.

Kupovina imanja im je nedostupna zbog visokih cena koje su navodno veće od onih u Nemačkoj ili Francuskoj. 


Tagovi

Italija Mladi poljoprivrednici Kupovina zemljišta Kupovina imanja Stari poljoprivrednici


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.