Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uvoz iz Ukrajine
  • 06.06.2023. 15:00

U kojih pet EU zemalja je i dalje zabranjen uvoz žitarica i uljarica iz Ukrajine?

Produžena je zabrana uvoza četiri poljoprivredna proizvoda iz Ukrajine u pet susednih zemalja. Imaju veliku podršku poverenika za poljoprivredu Evropske komisije Januša Vojčehovskog.

Foto: Depositphotos/limco72
  • 125
  • 20
  • 0

Evropska komisija je do 15. septembra produžila dogovor prema kojem Bugarska, Mađarska, Poljska, Rumunija i Slovačka mogu zabraniti uvoz i prodaju četiri poljoprivredna proizvoda. Tranzit ove robe kroz te zemlje je i dalje dopušten. 

Ovih se pet zemalja žalilo da je liberalizacija trgovine s Ukrajinom od strane Evropske unije dovela do poplave jeftinijih ukrajinskih žitarica, što je domaću proizvodnju učinilo neisplativom. 

Komisija, koja nadzire trgovinsku politiku u svih 27 članica Evropske unije, dopustila je početkom maja ova ograničenja na uvoz ukrajinske pšenice, kukuruza, semenki uljane repice i suncokreta. Ova iznenadna odluka trebalo bi da traje do ponedeljka, 5. juna, ali juče je produžena do sredine septembra.

Imaju podršku Vojčehovskog

Pet EU zemalja ima veliku podršku poverenika za poljoprivredu Evropske komisije, Januša Vojčehovskog, koji je tražio da se ova zabrana produži do kraja godine, ili barem do kraja oktobra.

Prema njegovim rečima, da mere nisu produžene, nastao bi problem ove sezone. Kako tvrdi, ovih je pet zemalja već pogođeno priljevom ukrajinske robe te poljoprivrednici ne bi uspeli da oslobode svoja skladišta pre žetve.

"Ako ne zadržimo ograničenja, problemi će se nastaviti i biti možda još veći", rekao je poverenik, dodajući da bi se 2024. izvozni pritisak u ove zemlje trebalo da smanji jer se očekuje da će ukrajinska žetva 2023., s obzirom na rat koji tamo traje više od godinu dana, biti 40 odsto manja nego godinu pre.

Upola manja žetva 

Ali, taj bi postotak mogao biti još veći. Dakle, većina ozimih useva je u dobrom stanju, ali bi prinosi mogli da padnu za 20 odsto ako potraje trenutno suvo i vruće vreme. 

Proizvodnja žitarica smanjila se na oko 53 miliona tona 2022. s rekordnih 86 mil. t 2021. Vlada je rekla da bi se 2023. mogla gotovo prepoloviti, odnosno pasti na 44,5 miliona tona.

Mađarska zabrana uvoza

Treba podsetiti su da pre odluke o ograničenju uvoza za ove četiri vrste proizvoda, navedenih pet zemalja susednih Ukrajini pretile jednostranim zabranama, a neke su ih i uvele. Rumunija nikada nije sprovela ovaj naum, Poljska, Slovačka i Bugarska su ih ukinule nakon dogovora s Komisijom, jedino ih Mađarska ima sve vreme na snazi što je posledično odlagalo isplatu paketa pomoći. 

Ko čeka 1,5 miliona tona žitarica u ukrajinskoj luci, a kome ide 40 miliona evra pomoći?

Za sada nema informacija kako će dalje postupiti Mađarska koja osim ove četiri vrste proizvoda zabranjuje uvoz njih preko 20, hoće li to i dalje odlagati isplatu pomoći te kako će na čitavu situaciju reagovati druge zemlje članice. 


Tagovi

Uvoz iz Ukrajine Pet zemalja Zabrana uvoza Ukrajinske žitarice Tranzit Januš Vojčehovski


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.