Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 30.09.2022. 15:00

U kom smeru idu cene žitarica i uljarica? Pšenica dostigla najviši nivo u tri meseca

Cene rastu. Iz Ukrajine u Evropu se najviše uvozio kukuruz. U Rusiji se prognozira rekordna žetva, ali i problemi sa setvom ozimina.

Foto: Depositphotos/Generix20061.mail.ru
  • 204
  • 22
  • 0

Zbog eskalacije ukrajinsko-ruskog sukoba, cene pšenice porasle su na najviši nivo u tri meseca. Rekordnu žetvu očekuju u Rusiji, a Ukrajina isporučuje žitarice preko Crnog mora i Dunava. Istovremeno trgovci i uvoznici sve više brinu o mogućem prekidu izvoza, u slučaju da se ne produži sporazum o koridoru transporta žitarica.

U toku nedelje cena pšenice je porasla za oko tri odsto ili 10 evra, izveštava Agrarheute. U sredu (28.9.) je u Evropi došla iznad granice od 350 evra i prvi put od jula je iznos bio nešto manje od 354 evra po toni.

Osim rata, razlog je i suša na srednjem zapadu SAD-a koja dovodi u pitanje setvu ozimih žitarica.

Cene kukuruza su bile nešto ispod 340 evra po toni, a uljane repice su porasle na 607 evra po toni, nakon privremenog pada ispod 600 evra.

Najviše se uvozi ukrajinski kukuruz

Ukrajina je pozvala Evropsku uniju da podrži njene planove da hitne, ali privremene rute za izvoz žitarica kroz EU postanu trajne. Za to će biti potrebna ulaganja u najmanje pet graničnih terminala.

U skladu sa sporazumom o deblokadi crnomorskih luka do sada je iz ove zemlje 231 brod prevezao 5,3 miliona tona poljoprivrednih proizvoda. Prema podacima ukrajinske Državne carinske službe od početka sezone 2022-23. (1. jula) do 28. septembra u države EU izvezeno je 7,97 mil. t žitarica i mahunarki preko Crnog mora, Dunava te železničkih ruta. Ukupan iznos činio je 2,8 mil. t pšenice, 4,49 mil. t kukuruza i 669 hiljada tona ječma.

Cene kukuruza su porasle u Odesi i dunavskim lukama do 221,90 evra po toni, zbog naglog pada prinosa te potražnje za uvozom u EU. Ali, ovakav trend ograničavaju velike zalihe iz prethodne berbe, napredovanje nove žetvene kampanje i nedostatak skladišnog prostora.

Rekordna žetva i problemi sa setvom u Rusiji

Evropska agencija za praćenje useva MARS je podigla svoje prognoze za žetvu pšenice u Rusiji 2022. na 95,0 miliona tona sa 88,8 mil. t predviđenih u junu, što je 25 odsto iznad prošlogodišnjeg nivoa.

Prognozirana je žetva ječma na 21,7 miliona tona, što je dva mil. t više od procene iz juna i 18 odsto u odnosu na 2021. godinu. Ali, snižena je za kukuruz, na 16,4 mil. t sa 16,7 mil. t u junu.

Vladimir Putin je izjavio da je Rusija u 2022. na putu da ostvari rekordan prinos žitarica od 150 miliona tona, uključujući 100 mil. t pšenice. Ukazao je na nepovoljne vremenske uslove za setvu ozimih žitarica zbog stalnih padavina.


Tagovi

Tržište žitarica Cena pšenice Cena kukuruza Cena uljane repice


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.