Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tehnologija
  • 03.01.2016. 08:30

U najvećoj fabrici salate radiće samo roboti!

Na japanskoj urbanoj farmi roboti će proizvoditi 10 miliona glavica salate godišnje, a proizvodnja neće zavisiti od vremenskih uslova!

Foto: spread.com.jp
  • 185
  • 39
  • 0

Zatvoreni sistemi uzgoja, futurističke i besprekorne high-tech farme već dugo se smatraju kao veoma moguća budućnost poljoprivredne proizvodnje. Ovakvi sistemi koji imaju minimalan uticaj na okolinu mogu biti upotrebljeni u proizvodnji velike količine poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, naročito kod brzo rastućih kultura, kao što je salata.

U svetu je predstavljena najnovija farma takvoga tipa, s jednom izuzetkom - upravljana je potpuno od strane robota!

Japanska fabrika povrća

Farme u zatvorenim prostorima, koje su često smeštene u nekorišćenim urbanim prostorima, više su nalik hemijskoj laboratoriji nego tipičnoj poljoprivrednoj proizvodnji. Umesto zemlje i blata, ovakve farme koriste hidroponske ili aeroponske sisteme. Oni koriste samo vodu i u njoj otopljene hranljive materije, koji se dovode direktno do golog korena. Umesto sunčevog svetla na ovakvim farmama se koriste LED svetla, a mnoge od njih za svoj rad koriste obnovljive izvore energije. Stoga, na ovakvim farmama nećete zaprljati ruke!

Jedan od najnovijih primera ovakve farme dolazi iz Japana i to iz preduzeća Spread, koje je ceo koncept zatvorenih farmi odlučilo da pomeri korak napred. Ovo preduzeće koje već sada vodi nekoliko ovakvih farmi, u 2017. godini planira da otvori veliku farmu, tzv. fabriku povrća u blizini grada Kjota, javlja magazin Modern Farmer.

10 miliona glavica salate godišnje

Proizvodnja će na farmi biti fokusirana na uzgoju salate, a smatra se da će godišnje da proizvede 10 miliona glavica salate, što je čak tri puta više od dosadašnje najveće Spread-ove farme. A za ovu veliku proizvodnju farma neće zahtevati ljudsku snagu!

Celim proizvodnim procesom trebalo bi da upravljaju roboti, koji će obavljati sve potrebne radnje - od sadnje, presađivanja i berbe. Trenutno još uvek pokušavaju da nađu najbolji način kojim će roboti pravilno utvrditi faze klijanja i pravo vreme za presađivanje, ali očekuje se da će i taj problem uskoro biti rešen. Farma je već sada opremljena sistemima koji mogu da prate rast i razvoj, rade provere vlažnosti i temperature te da prilagođavaju količinu svetla i nutrijenata.

Proizvodnja hrane jednim pritiskom na dugme

Budućnost bi na ovoj farmi uskoro mogla da postane sadašnjost - hranu ćemo proizvoditi samo jednim pritiskom na dugme.

Prema informacijama magazina Wall Street Journal salata iz ove proizvodnje u prodavnicama će se prodavati po istoj ceni kao i konvencionalna salata, ali nakon nekog vremena se očekuje smanjenje cene. Važno je takođe pomenuti da ovaj koncept uzgoja ne zavisi od vremenskih uslova, a moguće ga je sprovoditi u prostorima mnogo manjim od konvencionalnih poljoprivrednih gazdinstava.

Foto: spread.com.jp


Tagovi

Fabrika povrća Uzgoj povrća Uzgoj salate Poljoprivredna proizvodnja Budućnost Spread Roboti Kjoto


Autorka

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica u Agroklubu, specijalizovana za agrobaze. Diplomirani je magistar agronomije.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Francuski pekari ispekli su najduži baguette na svijetu, od 140,53 metra, čime su vratili rekord za jedan od svojih najpoznatijih nacionalnih zaštitnih znakova, a kojeg je Italija držala pet godina. Baguette, oko 235 puta duži od tradiciona... Više [+]