Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gas amonijak
  • 27.12.2022. 09:00

U Pirotu i dalje vandredna situacija, oglasio se Eliksir - vlasnik procurelog vagona

Sve relevatne činjenice ovog akcidenta će se utvrditi nakon uviđaja koji radi Tehnička železnička komisija, sastavljena od predstavnika imaoca javnih ovlašćenja.

Foto: Depositphotos/3dmentat (ilustracija)
  • 199
  • 40
  • 0

Nakon što se u nedelju uveče prevrnuo vagon sa amonijakom kod Pirota, u tom gradu je proglašena vanredna situacija, a škole i vrtići ni danas neće raditi. Dva muškarca su preminula, a obdukcija će pokazati da li je uzrok smrti trovanje amonijakom. Od oko 50 povređenih u bolnicama u Pirotu i Nišu zadržano je njih 11, sumira RTV.

Voda u Pirotu je potpuno ispravna, vodosnabdevanje je uredno, ali da je drugačija situacija u Staničenju, gde je došlo do iskliznuća vagona-cisterne. Što se tiče mesta nizvodno od Nišave, u Beloj Palanci je, iz preventivnih razloga, preporuka da se voda iz česme ne koristi za piće i pripremu hrane.

Sve relevatne činjenice ovog akcidenta će se utvrditi nakon uviđaja koji radi Tehnička železnička komisija, sastavljena od predstavnika imaoca javnih ovlašćenja: Infrastrukture Srbije, koja upravlja javnom železničkom infrastrukturom i Srbija Karga, koji je prevoznik tereta u javnom železničkom saobraćaju.

Prevrnuo se vagon sa gas amonijakom kod Pirota - 50 osoba hospitalizovano

Podsetimo, teretna kompozicija je u svom sastavu imala dvadeset vagon cisterni, koje su u vlasništvu kompanije "Eliksir".

Kako je rečeno u saopštenju koje su prenele Pirotske vesti, "Elixir Grupa" je momentalno stavila sve svoje resurse i obučene timove na raspolaganje Sektoru za vanredne situacije grada Pirota, a "naše ekipe iz Prahova su sinoć poslate na mesto događaja gde učestvuju u sanaciji mesta nesreće kako bi se svakodnevni život u Pirotu i okolini normalizvao u što kraćem roku".

"Iako Elixir Grupa kao vlasnik tereta ne snosi odgovornost za akcident koji se dogodio u javnom prevozu spremni smo da učestvujemo u sanaciji svih posledica koje zbog nesreće trpi lokalno stanovništvo i životna sredina. Naš prioritet u ovom trenutku je zaštita zdravlja građana, a dugoročno sistemski rad na prevenciji sličnih incidenata", ističu.

Navode kako još uvek nije procenjena iscurela količina amonijaka, ali se pretpostavlja da je u pitanju oko 20 tona, dodaje se na Tanjugu.


Tagovi

Vagon-cisterna Elixir Grupa Gas amonijak Nesreća Trovanje Zagađenje Pirot


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u