• Elasmopalpus lignosellus
  • 13.08.2020. 15:00

U pošiljci špargle pronađena nova štetočina koja preti evropskim poljoprivrednicima?

Elasmopalpus lignosellus je iz Perua pristigao u Veliku Britaniju i Irsku u pošiljci špargli, a njegova kontrola je važna jer se hrani velikim brojem kultivisanog bilja - od žitarica do povrća.

Foto: Jumpstory
  • 177
  • 9
  • 0

Štetočina iz Amerike, latinskog naziva Elasmopalpus lignosellus pronađena je tokom transporta špargle koja je u Veliku Britaniju i Irsku uvezena iz Perua, javlja eppo. Reč je o polifagu koji se hrani velikim brojemkultivisanog bilja.

Hrani se velikim brojem biljaka

Ovaj insekt je moljac iz porodice Lepidoptera, a može da napadne nekoliko ekonomski važnih kultura kao što su žitarice i mahunarke. Tako se ova štetočina hrani širokim rasponom kultura: šećernom repom, kukuruzom, pasuljem, ječmom, pšenicom, zobi, pardajzom, graškom i mnogim drugim. Takođe, javlja se i na divljim vrstama biljaka.

Oštećenja prouzrokuju njegove larve koje se hrane i ulaze u stabljike biljaka domaćina. One obično napadaju stabljike u bazalnom delu ili neposredno ispod površine zemljišta. 

Upozorenje jer se širi trgovinom

Ova štetočina ima nekoliko generacija godišnje, a u SAD-u je to tri do četiri. Elasmopalpus lignosellus je tamo aktivan od juna do novembra, a prilagođen je peskovitim zemljištima, ali i vrućim i suvim klimatskim uslovima.

Nova štetočina preti vinogradima i voćnjacima - već je u Evropi?

Iako odrasli moljci mogu da lete, nema podataka o daljini njihovog leta. Štetočina se širi sadnim materijalom, a osim toga može da se nađe, na primer, u stabljikama ili mahunama ubranog povrća, ali i rezanom cveću i granama.

Kako piše farmer.pl, insekt je pronađen u čak 17 pošiljaka ubranih špargli koje se uvoze iz Perua u Veliku Britaniju i u dve pošiljke koje su se uvezle u Irsku.

Važno je da se na vreme zaustavi i suzbije njegovo širenje jer bi u suprotnom mogao da ugrozi razno kultivisano bilje u Evropi. Stoga ga je Evropska i mediteranska organizacija za zaštitu bilja (EPPO) na zahtev Velike Britanije uvstila na svoju listu invazivnih vrsta.


Tagovi

Elasmopalpus lignosellus Nova štetočina Špargle Uvoz


Autorka

Martina Popić

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.