Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Elasmopalpus lignosellus
  • 13.08.2020. 15:00

U pošiljci špargle pronađena nova štetočina koja preti evropskim poljoprivrednicima?

Elasmopalpus lignosellus je iz Perua pristigao u Veliku Britaniju i Irsku u pošiljci špargli, a njegova kontrola je važna jer se hrani velikim brojem kultivisanog bilja - od žitarica do povrća.

Foto: Jumpstory
  • 200
  • 9
  • 0

Štetočina iz Amerike, latinskog naziva Elasmopalpus lignosellus pronađena je tokom transporta špargle koja je u Veliku Britaniju i Irsku uvezena iz Perua, javlja eppo. Reč je o polifagu koji se hrani velikim brojemkultivisanog bilja.

Hrani se velikim brojem biljaka

Ovaj insekt je moljac iz porodice Lepidoptera, a može da napadne nekoliko ekonomski važnih kultura kao što su žitarice i mahunarke. Tako se ova štetočina hrani širokim rasponom kultura: šećernom repom, kukuruzom, pasuljem, ječmom, pšenicom, zobi, pardajzom, graškom i mnogim drugim. Takođe, javlja se i na divljim vrstama biljaka.

Oštećenja prouzrokuju njegove larve koje se hrane i ulaze u stabljike biljaka domaćina. One obično napadaju stabljike u bazalnom delu ili neposredno ispod površine zemljišta. 

Upozorenje jer se širi trgovinom

Ova štetočina ima nekoliko generacija godišnje, a u SAD-u je to tri do četiri. Elasmopalpus lignosellus je tamo aktivan od juna do novembra, a prilagođen je peskovitim zemljištima, ali i vrućim i suvim klimatskim uslovima.

Nova štetočina preti vinogradima i voćnjacima - već je u Evropi?

Iako odrasli moljci mogu da lete, nema podataka o daljini njihovog leta. Štetočina se širi sadnim materijalom, a osim toga može da se nađe, na primer, u stabljikama ili mahunama ubranog povrća, ali i rezanom cveću i granama.

Kako piše farmer.pl, insekt je pronađen u čak 17 pošiljaka ubranih špargli koje se uvoze iz Perua u Veliku Britaniju i u dve pošiljke koje su se uvezle u Irsku.

Važno je da se na vreme zaustavi i suzbije njegovo širenje jer bi u suprotnom mogao da ugrozi razno kultivisano bilje u Evropi. Stoga ga je Evropska i mediteranska organizacija za zaštitu bilja (EPPO) na zahtev Velike Britanije uvstila na svoju listu invazivnih vrsta.


Tagovi

Elasmopalpus lignosellus Nova štetočina Špargle Uvoz


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.