Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Produktna berza
  • 30.10.2015. 14:45

U potpunosti izostalo trgovanje na Produktnoj berzi

Ove nedelje trgovanje na Produktnoj berzi u potpunosti je izostalo. Zbog čega?

Foto: depositphotos.com
  • 163
  • 7
  • 0

Da bi tokom cele jedne nedelje trgovanje na berzi u potpunosti izostalo, neophodno je da se uporedo pojavi nekoliko različitih faktora. Ovonedeljni izostanak trgovanja je izuzetak koji potvrđuje pravilo. Upravo to pravilo pokazuje koliko je tržište Srbije samo jedna karika u lancu svetskog tržišta i koliko je zavisno od dešavanja, kako od regionalnog, tako i od svetskog tržišta.

Svaka strana u trgovanju čvrsto drži svoju poziciju

Duža od uobičajne žetve je u potpunosti upasivila pritisak na strani ponude, čime ni silosi nisu bili primorani da prodaju robu koja prevazilazi njihove kapacitete, što za ovo doba godine nije ni malo uobičajeno. Stiče se utisak kao da strane u trgovini testiraju strpljnje i finansijske mogućnosti one druge strane i očekuju korekciju cene u svoju korist.

Na tržištu kukuruza žetva se usled poboljšanja vremena, odnosno konačnog prestanka padavina, nastavila ubrzanim tempom. Na domaćem tržištu se trenutno nudi kukuruz između 16,30 i 16,50 din/kg bez PDV-a. Međutim, visoka cena koju traže kupci, u odnosu na stabilnih 152-154€/t koliko je u Konstanci, predstavljali su faktor spoticanja na ovom tržištu. Nastavak pada vrednosti evropske valute, u odnosu na američki dolar, predstavlja jedan od elemenata koji bi pozitivno mogao da utiče na izvoz evropskih, odnosno srpskih trgovaca na međunarodnom tržištu.

Stabilnost cene pšenice i dalje uliva poverenje učesnika, tako da značajnije cenovne oscilacije, koje mahom i pokreću trgovanje, ove marketinške godine gotovo u potpunosti izostaju na ovom tržištu. Pad evra i rast cene u Rusiji je nakon dužeg vremena učinio evropsku pšenicu konkurentnijom na svetskom tržištu. Sezonska kretanja i prethodno pomenuta dešavanja bi mogla u predstojećem periodu da pokrenu i ovo tržište, ali je očigledno rano govoriti o tome.

Realizacija trgovanja je bila najizvesnija na tržištu soje, gde su i razlike u onom što traže prodavci i nude kupci najmanje. Čvrsti stavovi obeju strana su učinili da se i ovo tržište upasivi.

Neizvesno do kada će primirenost trajati

Da li će se primirenost gotovo celokupnog tržišta primarnih poljoprivrednih proizvoda nastaviti i u narednom periodu i koliko će potrajati nije izvesno. Jedino je izvesno to da trenutna situacija gotovo nikom ne ide u prilog i da će jedna strana popustiti, što će ponovo oživeti trgovanje.

Neuobičajeno dug period pasivnosti učesnika, tj. odsustvo trgovanja je za posledicu imalo i nepromenjenu vrednost berzanskog indeksa. Tako je Prodex na dan 30.10.2015. imao identičnu vrednost onoj sa kraja prošle nedelje od 205,83 indeksnih poena.

Foto: depositphotos.com; guffoto


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Tagovi

Trgovanje Produktna berza Pozicija Korekcije cene Tržište kukuruza Prodex Pšenica Poljoprivredni proizvodi Žitarice Uljarice


Partner

Produktna berza A. D.

Bulevar Oslobođenja 5, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 21 443 413, e-mail: office@proberza.co.rs web: http://www.proberza.co.rs/