Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Retke ptice
  • 11.03.2017. 17:30

U Rumi spasena četiri stepska sokola

U dvorištu jedne kuće u Rumi, na osnovu prijave Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, pronađene su i oduzete četiri jedinke stepskog sokola.

Foto: Paul Jones / Flickr
  • 1.631
  • 78
  • 0

Četiri odrasle jedinke stepskog sokola (Falco cherrug) pronašli su i oduzeli u dvorištu jedne kuće u sremskoj opštini Ruma radnici Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode i službenici Pokrajinske inspekcije za zaštitu životne sredine, uz asistenciju policije. Slučaj je prijavilo Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Strogo zaštićena ptičja vrsta u Srbiji

Kako prenosi RTV stepski soko spada u grupu najređih vrsta ptica u Srbiji. Njihova ukupna populacija u našoj zemlji se procenjuje na svega 22-32 gnezdeća para. Ova ptica je proglašena strogo zaštićenom vrstom, a nalazi se i na Svetskoj crvenoj listi, na kojoj je stepskom sokolu dodeljen statusu EN - ugrožena vrsta.

Dve ptice puštene u prirodu, a dve zbrinute u ZOO vrtu "Palić"

Dva od četiri spasena sokola bila su u dobroj formi i odmah po oduzimanju su puštena na slobodu, dok su preostale dve jedinke zbrinute u prihvatilište zoološkog vrta na Paliću. Pricama je tamo pružena potrebna nega da bi se što je moguće ranije vratile u svoje prirodno stanište. Kako tvrde stručnjaci, odštetna vrednost za jednu jedinku ove vrste prema važećem cenovniku iznosi 400.000 dinara.

Foto: Paul Jones / Flickr


Izvori

RTV


Tagovi

Stepski soko Falco cherrug Ruma Srbija Vojvodina Retke ptice Ekologija Ornitologija Zaštita prirode


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]