Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Besplatne parcele
  • 17.07.2020. 15:20

U Rusiji će besplatno deliti zemlju građanima - žele da razvijaju sever

Rusi će moći da dobiju besplatne parcele na udaljenom Arktiku i to na krajnjem severu te države kao deo vladinih planova za zaustavljanje depopulacije. Reč je o jednom hektaru zemljišta koji bi mogli da iskoriste za izgradnju kuće, poljoprivredu ili posao.

Foto: Depositphotos/Contarez
  • 265
  • 12
  • 0

Ruska arktička teritorija postala je poslednjih godina prioritet Moskve zbog nade da bi klimatske promene mogle da oslobode put Severnog mora koji povezuje Tihi i Atlantski okean.

Doneli su nacrt zakona koji je pripremilo Ministarstvo nacionalnih resursa, a predviđen je program po kom bi stanovnici ruskog Arktika mogli besplatno da dobiju jedan hektar zemljišta za izgradnju kuće, poljoprivredu ili vođenje posla, kao što je ruralni turizam, piše kommersant.

Po tom predlogu svaka od arktičkih regija odredila bi delove koje će staviti na raspolaganje. Te parcele biće date stanovništvu na pet godina nakon kojih bi njihovi korisnici trebali da se registruju kao vlasnici ili da ih dobiju u dugoročni najam.

Priliku će moći da iskoriste i Rusi iz inostranstva?

Vlasti daju lokalnim stanovnicima preferencijalno pravo izbora zemlje, dakle, samo će oni moći da dobiju parcele tokom prvih šest meseci. Nakon toga će svi ruski državljani, uključujući one koji žive u inostranstvu moći da iskoriste ovu priliku.

Rusija se priprema za rekordnu berbu povrća

Moskva je sličnu inicijativu pokrenula na svom Dalekom istoku 2016. godine kako bi podstakla rast privrede i stanovništva u tom retko naseljenom istočnom delu, a tada se prijavilo samo 83.000 ljudi.

Naime, građani su tokom tog projekta mogli da dobiju parcele koje su udaljene najmanje 10 km od gradova sa ​​stanovništvom većim od 50.000 ljudi ili 20 km sa stanovništvom većim od 300.000. 

Žele da zaustave depopulaciju

Ministarstvo za razvoj ruskog Dalekog istoka ovu odluku objašnjava činjenicom da na Arktiku sada živi samo 2,5 miliona ljudi, od čega je 90% gradskih stanovnika dok se i to smanjuje zbog odliva stanovništva. Stoga vlada želi da podstakne građane da ostanu u ruralnim krajevima.

Za razliku od programa Dalekog istoka, lokalne vlasti, a ne vlada u Moskvi, odlučivaće koje će zemljište distribuisati pa će im biti dopušteno da dodeljuju ​parcele u blizini urbanih središta. Čini se da je to odgovor na kritike kako je veliki deo zemlje koja je podeljena na Dalekom Istoku 2016. bio predaleko od razvijenih delova da bi mogao da bude koristan.

Rusija prošle godine prvi put izvezla više poljoprivrednih proizvoda nego naoružanja

"Važno je da se da ljudima mogućnost da izaberu parcele koje će im stvarno biti korisne i gde će moći da se razvijaju. Lokalne vlasti će odrediti koje će zemljište dati za projekat i naravno, lokalni stanovnici moćiće da iskoriste prednost prava prvenstva kako bi prvi uzeli zemlju, za šta će se osigurati poseban period", komentarisao je za ria-u Sergej Khovrat, direktor Agencije za zapošljavanje, specijalizovane za privlačenje kvalifikovanog osoblja na Dalekom Istoku i Arktiku.


Tagovi

Rusija Zemljište Besplatne parcele Depopulacija Daleki istok Arktik Dodela


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!