Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lov
  • 18.01.2021. 18:00

U samo dva dana ubili više od 500 divljih svinja i jelena

Smatra se da iza masovnog odstrela koji se desio pre mesec dana stoji grupa španskih lovaca.

Foto: Depositphotos/AntonMaster
  • 1.456
  • 188
  • 0

Više od 500 divljih svinja i jelena ubijeno je u turističkoj lovnoj zoni portugalskog grada Azambuja, u blizini Lisabona. 

Smatra se da iza ovoga masovnog odstrela koji se desio pre mesec dana stoji grupa španskih lovaca jer je jedan od njih objavio fotografiju na kojoj s još 15 drugih pozira pored hrpe mrtvih životinja, prenose svetski mediji.

Zamenik gradonačelnika Silvino Lućio rekao je televiziji TVI24 da je divljač bila u ograđenom prostoru i da nikako nije mogla da pobegne.

"To je područje od oko 1.000 hektara omeđeno zidinama. Lov na pojedinačne životinje je dopušten, ali ovakvo je ubijanje strogo zabranjeno i to svi znaju", naglasio je Lućio.

Pokrenuta istraga 

Portugalski institut za zaštitu prirode i šume (ICNF) pokrenuo je istragu i zabranio lov na tom području, a Ministarstvo zaštite životne sredine zaustavilo projekt Zelene energije, istraživanje uticaja na okolinu velike solarne elektrane.

Brojni mediji nakon toga posumnjali su da je ovaj čin možda povezan sa projektom jer bi se, u slučaju velikog broja divljih životinja, teže dobila dozvola za izgradnju. Ipak, ministar životne sredine Matos Fernandes odbacio je takve navode i naveo da obustavlja studiju uticaja na okolinu jer je to područje očigledno dom velike divljači.

Pozvao je i Nacionalno veće za lov da razmotri da li treba da menja zakone u toj zemlji kako bi se sprečili ovakvi događaji. Inače, Evropska unija ima niz propisa koji se odnose na lovne aktivnosti, ali se specifično zakonodavstvo razlikuje unutar svake zemlje EU.

Podsetimo, pre par godina u samo jednom danu lovci, a među kojima je bilo i nekoliko bivših političara, ubili su 57 divljih svinja, od kojih je 21 bilo trofejnih. Lov je izveden u makedonskom Nacionalnom parku Jasen, na planini Karadžica, nedaleko od Skoplja, a za ovaj "užitak" platili su 2.400 evra.

Takođe, sve su ovekovečili fotografijom na kojoj svi redom ponosno stoje pored ubijenih životinja.


Tagovi

Lov Masovno ubijanje Divlje svinje Jeleni Portugal Španski lovci


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.