Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • GlobalGAP
  • 14.02.2017. 08:00

U Srbiji duplo veći broj GlobalGAP sertifikata

Prema broju sertifikata u regionu najveći je broj proizvođača u biljnoj proizvodnji, a svega nekoliko u stočarskoj proizvodnji i akvakulturi.

Foto: GlobalGAP / Facebook
  • 1.690
  • 184
  • 0

Dok je u Srbiji broj proizvođača, vlasnika GlobalGAP sertifikata, gotovo udvostručen u odnosu na 2015. godinu, u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj beleži se njihov pad. Prema podacima nemačkog GlobalGAP-a, u tri države u regionu, ukupno je 758 proizvođača pod navedenim sertifikatom.

Najveći broj proizvođača u segmentu biljne proizvodnje

U Srbiji je na kraju prošle godine zabeleženo 490 proizvođača s vrednim sertifikatom, u odnosu na 272, koliko ih je bilo 2015. godine. U Bosni i Hercegovini broj proizvođača smanjen je sa 163 na 138, a u Hrvatskoj sa 140 na 130. Prema podacima koje nam je dostavio GlobalGAP, i dalje se većina dobijenih sertifikata (95%) odnosi na biljnu proizvodnju. Od 758 proizvođača, tek četiri se odnose na stočarstvo i dva na akvakulturu.

GAP označava međunarodno priznati set poljoprivrednih standarda, koji se odnose na oblast dobre poljoprivredne prakse (Good Agricultural Practices).

Podsećamo, primenom standarda koje propisuje ovaj sertifikat, osigurava se zdravstvena ispravnost i sigurnost proizvoda uz stalnu brigu o zdravlju i sigurnosti zaposlenih, dobrobiti životinja i očuvanje životne sredine. Ovaj set pravila stavlja proizvođače u zahtevan položaj u smislu organizacije proizvodnje, ali zato pruža dodatne mogućnosti na tržištu poljoprivrednih proizvoda.

Prikaz broja proizvođača u okruženju

RB.

Država

Biljna proizvodnja

Animalna proizvodnja

Akvakultura

Ukupno u 2016.

Ukupno u 2015.

1.

Srbija

489

1

0

490

272

2.

Bosna i Hercegovina

137

0

1

138

163

3.

Hrvatska

126

3

1

130

140

Sertifikat garantuje kvalitet

Za krajnje potrošače i trgovce, GlobalGAP sertifikat je potvrda da je hrana na policama trgovina na prihvatljivom nivou sigurnosti i kvaliteta. Upravo sa željom da odgovornost za kvalitet robe u što većoj meri prebace na proizvođača, sve veći broj trgovaca danas zahteva robu sa ovim sertifikatom.

Većina sertifikovanih domaćih proizvođača odlučila se za ovu standardizaciju zbog izvoznih mogućnosti. Postupak standardizacije i provere vodila su u Srbiji ovlaštena sertifikacijska tela ACERTA SERBIA, Ecocert Balkan D.O.O., INTERCERT DOO, ISACert doo, Lloyd's Register d.o.o. Beograd i Quality Austria Center d.o.o.

Foto: GlobalGAP / Facebook


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!