Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Životna sredina
  • 09.12.2019. 13:30

U Srbiji zagađen vazduh odnese više od 3.000 života godišnje

Na listi najzagađenijih gradova, Beograd je danas 20. po redu, dok je minulog vikenda bio na neslavnom petom mestu.

Foto: Depositphotos/Arctos
  • 110
  • 4
  • 0

Krajem oktobra kako su mediji izveštavali, vazduh u više gradova Srbije bio je "jako zagađen". Teško se disalo u delovima Beograda, Novog Sada, Užica, Valjeva, Pančeva, Subotice. Danas je vaduh u Beogradu, posredstvom sajta airivisual.com okarakterisan kao nezdrav za osetljive grupe. 

Na listi najzagađenijih gradova, Beograd je danas 20. po redu, dok je minulog vikenda bio na neslavnom petom mestu. 

Najzagađeniji vazduh udisali su Valjevci, gde je, kako se navodilo tokom vikenda na sajtu Er vižual, indeks zagađenosti bio 309. Konkretno to je značilo da je vazduh u Valjevu kvalifikovan kao "opasan" po zdravlje ljudi. Koncentracija PM-2,5 čestica je čak 259 mikrograma.

Zbog zagađenja vazduha u Srbiji godišnje umre 3.600 osoba 

Šef kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za Srbiju Marijan Ivanuša izjavio je da zbog posledica zagađenja vazduha u Srbiji godišnje umre 3.600 osoba.

Kada je reč o merama protiv zagađenja, Ivanuša je prvo istakao redovna merenja da bi građani i vlasti znali kada je vazduh zagađen i da bi mogi da se ponašaju u skladu sa time.

Naveo je da je u tim slučajevima najbolje ostati u stanu, a oni koji moraju da izađu napolje trebalo bi da budu što manje aktivni, kao i da maske ne pomažu. Najveći uzročnici zagađenja su loženje vatre i saobaćaj, ali bitni faktori su klimatski i geografski uslovi, preneo je RTS.

Napomenuo je da bi češće trebalo koristiti gas umesto drva za grejanje, a posebnu pažnju bi trebalo obratiti na saobraćaj jer stari automobili više zagađuju.


Izvori

RTS


Tagovi

Zagađen vazduh Mere protiv zagađenosti Izveštaj Saobraćaj Bolest Zdravlje ljudi Marijan Ivanuša


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta