Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zabrana
  • 07.03.2023. 10:30

U Sremu više ne možete da berete sremuš, a kantarion nigde u Srbiji?

Ministarstvo zaštite životne sredine za ovu godinu zabranilo je sakupljanje osam zaštićenih vrsta divlje flore i faune na teritoriji čitave države, a za pojedine vrste uvedena je zabrana u više upravnih okruga.

Foto: Gordana Nastić
  • 892
  • 144
  • 0

U naredbi ministarke zaštite životne sredine Irene Vujović objavljenoj u Službenom glasniku navodi se da je na celoj teritoriji Srbije zabranjeno sakupljanje barske perunike (Žuta perunika, Divlja perunika), trepljastog kantariona (Pljuskavica trepljasta), planinskog kantariona, rumelijskog kantariona (Izdašljivica), crne čemerike (Kinavke), medicinske pijavice, šumske kornjače i poskoka, prenosi Toppress.

Na područjima upravnih okruga koji čine Vojvodinu zabrana se odnosi i na veprinu (kostrika ili šimširika), jezičastu kostriku (veprina ili nepričac), oman (omanika ili devesilje).

Dodatno na području Sremskog upravnog okruga zabranjeno je sakupljanje sremuša (medveđi luk - cremoš). Na području Vojvodine, te Podunavskog, Braničevskog, Borskog i Rasinskog upravnog okruga zabrana se odnosi i na zelenu žabu, malu zelenu žabu i veliku zelenu žabu.

Zdrav i rasprostranjen, a pogodan i za preradu - sremuš

Baštenski puž zaštićen je od sakupljanja na područjima Zapadnobačkog, Sremskog, Mačvanskog i Braničevskog upravnog okruga. Šumski - sivi puž, te vinogradarski puž istu zaštitu uživaju na područjima Zapadnobačkog, Severnobačkog, Severnobanatskog, Srednjebanatskog upravnog okruga i Južnobanatskog upravnog okruga.

Izuzetno, zabrana sakupljanja ovih vrsta ne odnosi se na zaštićena područja u kojima je planom odnosno godišnjim programom upravljanja zaštićenih područja, sakupljanje tih vrsta dozvoljeno, navodi se u naredbi.


Povezana biljna vrsta

Kantarion

Kantarion

Engleski naziv: St. John's wort | Latinski naziv: Hypericum perforatum

Kantarion je višegodišnja zeljasta biljka. Latinski naziv biljke – Hypericum perforatum – potiče od grčkih reči hyper = iznad i exion = misao, što označava njenom naročitu... Više [+]

Tagovi

Lekovito bilje Zabrana Sremuš Kantarion Oman biljka Branje bilja Ministarstvo zaštite životne sredine


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)