Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • NGT
  • 24.09.2022. 16:30

Ublažiće se pravila o novim genomskim tehnikama - spas za proizvodnju hrane?

Nedostatak đubriva, rastuće cene energije i klimatske promene mogle bi dovesti do dramatičnog pada poljoprivredne proizvodnje u EU. Rešenje je u novim genomskim tehnikama i novim sortama?

Foto: Depositphotos/279photo.gmail.com
  • 87
  • 15
  • 0

Ministri poljoprivrede EU podstiču Evropsku komisiju da ublaži pravila o novim genomskim tehnikama (NGT), a kao razlog navode potrebu jačanja sektora koji se suočava sa sve obimnijim klimatskim promenama, sušama i gubicima prinosa, izveštava Euractiv

"Moramo samo da izmenimo naš stari zakonodavni okvir koji reguliše moderne tehnike gajenja“, rekao je češki ministar poljoprivrede Zdenek Nekula.

Brojne naučne metode, koje opisuje izraz nove genomske tehnike NGT ili nove tehnike oplemenjivanja biljaka NBT, koriste se za izmenu genoma s ciljem genetskog inženjeringa određenih osobina biljaka, kao što je tolerancija na sušu.

NGT nije GMO?

Organizmi dobiveni novim tehnikama oplemenjivanja biljaka kategorizovani su kao genetski modifikovani (GMO) prema presudi suda EU iz 2018. godine. To znači da spadaju pod Direktivu EU o GMO.

Nekula je zabrinut da bi nedostatak đubriva, u kombinaciji s rastućim cenama energije i klimatskim promenama, mogao dovesti do dramatičnog pada poljoprivredne proizvodnje u EU.

"Moramo podržati nove genomske tehnike i uzgajati nove sorte", poručio je. 

Suša je ove godine uzrokovala velike štete (Foto: M.C.Celić)

Svoju podršku su iskazali ministri poljoprivrede iz Švedske, Litvanije, Holandije, Malte, Irske, Italije, Mađarske, Rumunije i Belgije, ali su druge države zauzele oprezniji pristup.

"Potrebna su nam brza rešenja za nove genetske tehnike. Po svim pitanjima, poljoprivrednici će ostati konstruktivni partneri kako bi osigurali sigurnost hrane i klimatsku neutralnost", rekla je predsednica COPA-e Kristin Lambert.

Grupe za zelene kampanje su veoma kritične prema ovoj tehnologiji, upozoravajući na njihov potencijalni uticaj na zdravlje i životnu sredinu, kao i na koncentraciju moći na samo nekolicinu igrača u industriji.

Vojčehovski oprezan

Izvršna vlast EU trenutno preispituje pravila EU, a predstavljanje zakonskog predloga očekuje se u drugom kvartalu 2023. godine.

Evropski komesar za poljoprivredu Januš Vojčehovski za sada se uzdržao od pružanja podrške takvom potezu. Rekao je da Komisija ovom pitanju pristupa s oprezom.

"Genomika pruža mogućnosti, ali sve mora biti zasnovano na naučnim dokazima i čvrstim analizama u vezi sa javnim zdravljem, životnom sredinom i ekonomskom interesu naših farmera", poručio je.


Tagovi

Evropska komisija Nove genomske tehnike GMO NGT NBT


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.