Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Irig
  • 12.01.2019. 18:30

Učiteljica do škole u Šatrincima stizala i kombajnom!

Pre samo jedne decenije, u Šatrincima je bilo ukupno 40 učenika. Sada ih je svega 10. Učiteljice i dalje predano rade, a jedna je na razne načine stizala od Iriga do Šatrinaca.

Foto: Novosti / S. Kostić
  • 220
  • 7
  • 0

Osnovna škola "Dositej Obradović" u Šatrincima kod Iriga ima samo jednog đaka prvaka - Elenu Mihajlik. U razredu je sa još dva drugara Nemanjom Jovićem, Aleksandrom Džaićem i drugaricom Draganom Džaić, koji su učenici četvrtog razreda. Kako prenose Novosti, ovde je pre samo jedne decenije bilo ukupno 40 učenika, a danas ih je samo deset i to dva kombinovana odeljenja.

Prvi put da je samo jedan đak prvak

Šatrinci su, prema poslednjem popisu iz 2011. godine, imali oko 370 stanovnika. Gotovo 90% čine Mađari, dok su ostali Srbi. Zbog toga se u školi, pored engleskog jezika, uči i mađarski. U dve odvojene učionice predaju  dve učiteljice - Milka Trivunović (prva s leva na naslovnoj fotografiji) predaje učenicima 1. i 4. razreda, a Aleksandra Krnajac (prva s desna) 2. i 3. razredu.

"U ovoj školi radim punih 18 godina i ovo je prvi put otkako sam ovde da imamo samo jednog učenika prvog razreda", kaže Trivunovićeva i dodaje: "I nama je mnogo bolje za rad kada imamo više dece u razredu. Ovako ne možemo da oformimo grupe, a i Eleni bi bilo lakše kada bi imala svog vršnjaka sa kojim bi delila znanje".

Jedini dečak u trećem razredu uživa u ženskom društvu

U drugom kombinovanom odeljenju Davor Stončik, učenik 3. razreda, jedini je dečak u učionici. Njegove drugarice su Lana Varga, Ana Keresteš, Anita Repaš i Dajana Segedi. Sa njima je i Kristina Vince, koja je sada jedina učenica drugog razreda. Davor kaže da se lepo oseća u ženskom društvu i da mu drugarice i te kako pomažu kada negde zapne, ali da bi mu prijao i pokoji drugar u odeljenju.

"Iako ih je malo u učionici, tokom nastave vlada tako divna atmosfera. Pažnjivo slušaju na časovima, međusobno se pomažu, stvarno su dobra deca", govori učiteljica Krnajac, koja već tri godine radi u ovoj školi i putuje iz Novog Sada u Šatrince na posao.

Kombajnom do škole

Dodaje da je imala problem sa prevozom do škole, kada je počela da radi: "Lako mi je bilo da stignem do Iriga, ali do Šatrinaca - teška muka. Pa sam se do škole vozila traktorom, brzom poštom, u kombajnu, sve zavisi ko bi mi stao da me poveze do sela, sve kako bih stigla na nastavi".

Problem je rešen kada je Sanja Nikolić, direktorka škole, obezbedila taksi prevoz za učiteljicu.

Naredne školske godine u ovoj školi biće tri prvaka, ali će broj dece ostati isti, jer odlaze tri učenika koja su četvrti razred. Naravno i ukoliko se u međuvremenu neka porodica sa đakom ne odseli iz sela.


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Šatrinci Osnovna škola Dositej Obradović Milka Trivunović Aleksandra Krnajac