Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Subvencije za ispašu
  • 03.11.2022. 18:00

Udružili se članovi mafije i birokratije - oštetili EU za oko pet miliona evra

Čak 150 kompanija je na prevaru pribavilo oko pet miliona evra u periodu od 2010. do 2017; uključujući i zemljište koje je postojalo samo na papiru.

Foto: Ranka Vojnović
  • 190
  • 49
  • 0

Sud na Siciliji doneo je odluku prema kojoj je osuđena 91 osoba za učešće u šemi organizovanog kriminala. Evropska unija je oštećena za oko pet miliona evra koji su bili namenjeni za subvencije u stočarstvu, tačnije za ispašu na tom mediteranskom ostrvu, izveštava AP News.

Čitanje presude počelo je u ponedeljak kasno uveče, a završilo se u rano jutro sledećeg dana. Sud u Patiju je za počinioce izrekao kazne od dve do 30 godina. Dugotrajni proces je započeo u martu 2021. godine, a većanje je trajalo nedelju dana. Oslobođeno je deset osoba.

Koza Nostra i lokalne birokrate

Tužioci su naveli da su se udružili članovi mafije i birokratije kako bi prevarili EU u vezi subvencija za korišćenje pašnjaka, uključujući državni park Nebrodi na istočnom kraju te regije. Čak 150 kompanija je na prevaru pribavilo oko pet miliona evra u periodu od 2010. do 2017; uključujući i zemljište koje je postojalo samo na papiru.

Na bivšeg direktor parka Đusepea Antocija, koji je pomogao istražiteljima da otkriju plan, 2016. je izvršen atentat kada su mu izrešetali automobil. Istražitelji su sumnjali da se radi o delu Koza Nostre, sicilijanske mafije.

Lažni dokumenti

Optuženi su se koristili iznudama, nasiljem i pretnjama da bi stekli kontrolu nad postojećim pašnjacima kako bi mogli podneti zahtev za subvencije. Razrađena šema prevare podrazumevala je upotrebu fiktivnih vlasnika za dobijanje fondova EU, a dodeljena sredstva su se zatim kretala kroz složen sistem finansijskih instrumenata. To uključuje račune u inostranstvu, pre nego što su novčana sredstva završila u rukama prevaranata.

Kako bi ih dobili, podnosioci zahteva su morali da prilože potvrde da nemaju veze sa organizovanim kriminalom. Najčešće se radilo o lažnim dokumentima koje su mafiji dostavljale birokrate i notari.


Tagovi

Sicilija Subvencije Sicilijanska mafija Koza Nostra


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta