Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Japanske prepelice
  • 21.02.2016. 12:00

Udruživanje - šansa za mini farme prepelica!

Dalibor Stanojević iz Batočine poziva ostale odgajivače japanskih prepelica iz cele Srbije da osnuju udruženje i na taj način olakšaju sebi proboj na tržište i zatraže priznavanje prava na subvencije.

  • 6.298
  • 911
  • 1

Dalibor Stanojević iz Batočine sa svojim jatom od 150 japanskih prepelica spada u red malih odgajivača, ali smatra da bi osnivanjem udruženja on i njegove kolege širom Srbije mogle da osnaže svoju poziciju na tržištu i od države zatraže bolji tretman.

On kaže da bi tada mnogobrojne mini farme japanskih prepelica imale šansu da iz hobija prerastu u ozbiljan posao od koga bi se izdržavale čitave porodice.

Država treba da subvencioniše odgajivače?

Daliborove prepelice
Daliborove prepelice

"Sada sam prinuđen da svoj rad tretiram kao hobi, a prihode od prepeličjih jaja kao dopunu kućnog budžeta. Kada bismo imali bolji plasman i podršku države u vidu subvencija, svako od nas bi mogao da od toga pristojno živi. Ja sam počeo sa malim jatom, sam sam na placu napravio objekat za prepelice, kupio inkubator, kaveze i počeo na registrovanom gazdinstvu. Međutim, da bih proširio proizvodnju treba naći stabilno tržište kojeg sada nema. Svako od nas se snalazi kako zna i ume. Kada bismo napravili udruženje možda bismo mogli da se izborimo i za subvencije od države", kaže Dalibor Stanojević.

Preko udruženja do bolje promocije jaja

Gajenje japanskih prepelica, tvrdi Dalibor, nije preterano zahtevan posao. Njemu pomažu supruga i ćerke. Prepelice do godinu dana svakog dana snesu po jedno jaje. Računica kaže da ova pričica od svega 120 grama težine, snese po jaje koje se prodaje za deset dinara. Godišnje je to 3.000 dinara od jedne jedinke. Težina jajeta je deset odsto njene ukupne težine.

"Moglo bi solidno da se zarađuje od ovog posla. Ali malo se radi na promociji prepeličjih jaja i tu bi možda osnivanje udruženja imalo smisla. Ja lično počeo sam da ih gajim zbog zdravlja svoje dece. Kasnije sam nastavio i sada želim da ovaj posao unapredim kako bi nam to bio osnovni izvor zarade", dodaje Dalibor.

Prepelice umiru samo od starosti

Područje Kine i Japana već vekovima poznaje lekovitost jaja, ali i mesa japanske prepelice, a za nju su znali i egipatski faraoni, kojima su jaja i meso prepelice bili osnovni deo trpeze. O tome koliko pozitivno utiče na ljudski organizam svedoče i brojni pisani tragovi, a ova jaja su se pokazala izvrsnima za decu u razvoju, ali osobe starije životne dobi.

Zanimljivo za ovo ptice je da umiru samo od starosti, a da bi se iz jajeta razvili u koku nosilju, potrebno je samo dva meseca.


Tagovi

Japanske prepelice Dalibor Stanojević Batočina Prepeličja jaja Udružnje Promocija Subvencije Lekovitost


Autorka

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.