Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptičji grip
  • 21.04.2021. 18:00

Uginule ptice pronalaze na njivama - ptičji grip širi se Nemačkom

Kako bi olakšale zbrinjavanje uginulih ptica, opštine su postavile kontejnere za njihovo odlaganje. Poljoprivrednici negoduju.

Foto: Depositphotos/lucidwaters (ilustracija)
  • 140
  • 51
  • 0

Poljoprivrednici iz nemačke pokrajine Donja Saskonija, na severu zemlje, svakodnevno pronalaze uginule ptice na svojim poljima. Kažu, nešto pre Uskrsa pronašli su ih na stotine, a razlog uginuća je ptičji grip vrste H5N1.

Ova pojava dodatan je teret za farmere jer leševe životinja moraju da sklone sa njiva. U suprotnom bi moglo doći do kontaminacije žitarica kojom se hrani njihova stoka, a koja bi se u kontaktu sa takvom hranom mogla razboleti. 

"Prvo nam unište polja, a onda ih još moramo i zbrinjavati", ljutito je rekao poljoprivrednik, Rolf Dresman za topagrar. Kako bi im olakšale posao, opštine su u tim delovima postavile kontejnere za odlaganje uginulih životinja. 

Zaraza i na farmi koka nosilja

Prema najnovijim vestima, ptičji grip u toj zemlji nastavlja da se širi. U pokrajini Severna Rajna-Vestfalija, okrug Varendorf izveštava o izbijanju influence u mestu Drensteinfurt gde je zaraženo 20 domaćih životinja. Do ovoga je došlo nakon što je zaraza nađena kod četiri divlje ptice, ali i na farmi koka nosilja.

Kako bi sprečili dalje širenje, nadležni državna Kancelarija za prirodu, životnu sredinu i zaštitu potrošača (LANUV) naredila je držanje živine u zatvorenom prostoru. Ova odluka vredi u celom okrugu Varendorfa, a krug od 10 kilometara stavljen je pod posmatranje. Osim toga, zabranjen je i transport živine.

Pogođena su područja opština Ašeberg i Zenden, a vlasnici životinja moraju veterinarskom odeljenju odmah da prijave broj ptica koje uzgajaju te poštovati veliki broj higijenskih mera. Takođe, živina, meso i jaja ne smeju da se unose iz drugih gazdinstava.


Tagovi

Ptičji grip Nemačka Mrtve ptice Uginula živina Kontejneri Opštine


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.