Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Orao krstaš
  • 19.09.2022. 13:30

Ugrožena populacija ptice sa nacionalnog grba Srbije

Jedinih pet parova orlova krstaša koji danas žive u Srbiji stanovnici su Banata.

Foto: Depositphotos/wrangel
  • 105
  • 58
  • 0

Pašnjaci velike droplje nadomak Srpskog Krstura - jedno su od retkih staništa još ređe ptice u Srbiji. One koja se može videti na svakom javnom objektu, na zastavi i nacionalnom grbu, ali u prirodi teško. Tu je gnezdo i najstarijeg para - Bore i Eržike, piše Euronews Srbija

Oni su, do skoro, bili i jedini par orlova krstaša u Srbiji. Na jesen 2016. godine u šest država je pokrenut projekat "Pannon eagle life" sa idejom da se njihova populacija u Panonskoj niziji poveća. 

"Kod nas ima dva para, na lokalitetu Jajaga i na lokalitetu Kamara humka. Ove godine su imala oba para mladunce. Uspešna je bila reprodukcija", priča lovočuvar iz Srpskog Kustura Radenko Cvijin, ovaj medij.

Sačuvati staništa

Jedinih pet parova orlova krstaša koji danas žive u Srbiji stanovnici su Banata. Taj broj pet puta je veći u odnosu na broj parova iz 2017. godine. A da bi se njihova populacija povećala, potrebno je najpre sačuvati staništa - pašnjake i slatine na kojima postoje stogodišnja stabla.

Ove impozantne ptice, inače, zahtevaju specifične uslove za uspešno izvođenje potomstva, poput visokog, čvrstog drveća na kojima prave masivna gnezda, dovoljne količine dostupnog plena, kao i odsustvo zagađenja i uznemiravanja. Važno je napomenuti da je u današnjem pejzažu Vojvodine vrlo teško pronaći prostore u kojima će orlovi imati sve neophodne uslove za razmnožavanje, ističu iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Krstaš se uglavnom hrani sitnim sisarima poput tekunice, ređe malim pticama, i gmizavcima. Zimi se često hrani i lešinom.


Tagovi

Orao krstaš Stanište Retka ptica Ugrožena vrsta


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer