Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Afera Agrokor
  • 16.10.2017. 11:00

Uhapšeni bivši čelnici "Agrokora"

"Da su mi pronašli i jedan evro otuđenog i proneverenog novca, već bih bio u zatvoru. No to, jednostavno, nije istina. Reč je o političkom procesu", oglasio se Ivica Todorić na blogu.

Foto: Jurica Galoić / Pixsell
  • 376
  • 18
  • 0

Započela su hapšenja bivših čelnika "Agrokora". Naime, hrvatsko tužilaštvo je potvrdilo pretragu kod pet osoba, a zasad su među privedenima bivši šef finansija Ivan Crnjac i Tomislav Lučić, bivši član nadzornog odbora "Agrokora", Ljerka Pulić, desna ruka Ivice Todorića, a policija je i u domu Piruške Canjuge i Damira Kuštraka.

Kako se navodi na sajtu, akcija se sprovodi zbog sumnje o krivičnim delima protiv ekonomije i krivotvorenja. Ovo je nastavak višemesečnih praćenja i uvod u opsežnu istragu o složenim poslovnim odnosima.

Todorić: Da su mi pronašli i jedan pronevereni evro, već bih bio u zatvoru

Policija je ušla i u Kulmerove dvore Ivice Todorića, međutim on se, baš kao i njegov sin Ante Todorić, nalazi u Londonu. Naime, na svom blogu Ivica Todorić je napisao:

"Ipak neočekivano, jer u 'Agrokoru' institucije pravne države sigurno neće pronaći nikakva krivična dela. Pritisak politike i medijski linč, koji je bez pravosuđa već doneo presudu, pokrenuli su agresiju prema meni i ljudima koji, uveravam vas, nisu krivi. Da su mi pronašli i jedan evro otuđenog i proneverenog novca, već bih bio u zatvoru. No to, jednostavno, nije istina. Reč je o političkom procesu. Nisam spreman gledati i čekati da se kroz dobro poznate obrasce, političkim dekretima, kao u neka mračna vremena, gomila tobožnja kriminalna količina od koje se ne mogu braniti".

Finansijski izveštaji i Agrokorovi bilansi lažirani?

Kako je dodao, biće dostupan hrvatskom pravosuđu, te sa "svojim hrvatskim i međunarodnim pravnim timom sprema odbranu i tužbe koje će, u sudskim epilozima, rasvetliti i pred pravdu izvesti sve one koji su kriminalnim aktivnostima i neustavnim zakonom stvorili paravan za najveću pljačku privatne imovine u savremenoj Evropi. To ću učiniti u sledećih nekoliko dana, jer su mi teško povređena ljudska prava".

Podsećamo, povod za istragu bile su sumnje da su finansijski izveštaji i "Agrokorovi" bilansi bili lažirani. Prošlonedeljni rezultati revizije finansijskih izveštaja pokazali su da "Agrokor" vredi 21 milijardu i 700 miliona kuna manje (gotovo 334 milijarde i 11.120 miliona dinara), nego što je tvrdila bivša uprava. Gubitak je prošle godine iznosio više od 11 milijardi kuna (govoto 175 milijardi dinara), a otkrivene su i nepravilnosti vredne 13 milijardi kuna (207 milijardi dinara).

Foto: Jurica Galoić / Pixsell


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!