• Falsifikovanje
  • 04.03.2021. 09:00

Uhapšeni osumnjičeni zbog falsifikovanja dokumenata za uvoz hrane

Kako se pretpostavlja, osumnjičeni inspektori J. Š. i P. S., krajnjem juna prošle godine, kako bi ubrzali carinjenje robe, i pored toga što nisu stvarno obavili kontrolu robe, sačinili su fiktivne zapisnike o izvršenoj kontroli uvoza hrane.

Foto: Bigstock/ChiccoDodiFC
  • 201
  • 10
  • 0

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, uhapsili su pet osoba osumnjičene za zloupotrebu službenog položaja i falsifikovanjem službenih isprava falsifikovali dokumenta vezana za uvoz hrane.

Zbog postojanja osnova sumnje da su zloupotrebili službeni položaj uhapšeni su J. Š. (58), inspektor u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i P. S. (63) sanitarni inspektor u Ministarstvu zdravlja, kao i zastupnike jedne firme S. S. (39) i špediter D. S. (55), dok se osumnjičenom Z. S. (57), takođe špediteru na teret stavlja falsifikovanje službene isprave.

Kako se pretpostavlja, osumnjičeni inspektori J. Š. i P. S., krajnjem juna prošle godine, kako bi ubrzali carinjenje robe, i pored toga što nisu stvarno obavili kontrolu robe, sačinili su fiktivne zapisnike o izvršenoj kontroli uvoza hrane i uzimanju uzoraka firme koju zastupa osumnjičena S. S., a na šta ih je ona, zajedno sa D. S. podstrekivala.

Osumnjičeni špediter Z. S. se tereti da je popunio obrazac za međunarodni transport te robe, u kome je kao pošiljaoca upisao firmu iz druge države.

Sumnja se da je potom, skenirao pečat i potpis drugog pravnog lica i tako falsifikovan dokument upotrebio za carinjenje robe firme koju zastupa S. S.

Osumnjičeni su, uz krivičnu prijavu, privedeni nadležnom tužilaštvu.


Tagovi

Ministarstvo unutrašnjih poslova Uvoz hrane Falsifikovanje dokumenata


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...