Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Litijum
  • 10.10.2022. 16:30
  • Pomoravski okrug, Rekovac

Ujedinjeni odbornici Rekovca protiv istraživanja litijuma

Usvojena je i odluka kojom se nalaže opštinskim organima da sprovedu hitne i neodložne mere i zakonske radnje u postupku usvajanja izmena i dopuna Prostornog plana opštine Rekovac, u cilju obustave trenutnih i zabrane budućih istraživanja rudnih sirovina.     

Foto: Glas Šumadije
  • 71
  • 42
  • 0

Odbornici Skupštine opštine Rekovac uputili su hitan zahtev Ministarstvu rudarstva i energetike za povlačenje i stavljanje van snage svih rešenja o izdavanju dozvola za izvođenje primenjenih geoloških istraživanja litijuma, bora i prateće asocijacije elemenata na njenoj teritoriji, piše Glas Šumadije.

Za tu odluku glasali su svi odbornici Srpske napredne stranke (SNS), Socijalističke partije Srbije i Grupe građana. Usvojena je i odluka kojom se nalaže opštinskim organima da sprovedu hitne i neodložne mere i zakonske radnje u postupku usvajanja izmena i dopuna Prostornog plana opštine Rekovac, u cilju obustave trenutnih i zabrane budućih istraživanja rudnih sirovina, a posebno litijuma, bora i ostalih metaličnih sirovina.       

Danonoćno dežuranje

Ekološka aktivistkinja Marica Živanović Poljo rekla je FoNetu, a preneo Glas Šumadije, da je sednica lokalnog parlamenta sazvana po hitnom postupku na inicijativu građana, privrednika i predstavnika ekloških organizacija.

"U celom Levču vlada velika uznemirenost građana zbog aktivnosti kompanije Balkan istraživanja, koja deluje uprkos masovnom protivljenju građana i snažnom otporu ljudi koji 'živim zidom' ne dozvoljvaju radnicima kompanije i mehanizaciji da stignu do parcele na kojoj je planirana treća bušotina", kazala je Živanović Poljo.

Novi istražni period od tri godine na površini od 99 km2 započet je 17. aprila 2021. godine, na osnovu Rešenja Ministarstva rudarstva i energetike br. 310-02-836/2019-02 od 1. marta 2021. godine. Podsetimo, prošle godine GG "Neko brine za Levač" pokrenula je peticiju protiv eksploatacije litijuma na plodnoj zemlji Levča koju je već potpisalo više od hiljadu meštana ovog kraja.

Živanović Poljo je ocenila da je dobro što su odbornici vladajućih stranaka podržali inicijativu građana, privrednika i ekoloških aktivista, ali da sada treba da se potrude da sa reči pređu na dela. Naglasila je još da građani Levča ali i iz drugih delova Srbije danonoćno dežuraju pored parcele i nedozvoljavaju pristup geolozima i mašinama i da stražu neće napustiti, sve dok Ministarstvo rudarstva i energetike ne opozovu sve izdate dozvole


Tagovi

Istraživanje Ekološki pokret Iskopavanje litijuma Iskopavanje bora Levač Marica Živanović Poljo


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...