Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrajina
  • 29.10.2023. 18:00

Ukida se zabrana: Od 1. januara 2024. moguća kupovina ukrajinskog zemljišta

Očekuje se da će od sledeće godine cena ukrajinskog zemljišta da poraste za 50 do 75 odsto.

Foto: Depositphoto/groceristeski
  • 298
  • 50
  • 0

Uprkos oružanom sukobu, ima onih koji smatraju da se ukrajinsko tržište zemljištem pokazuje kao pouzdano sredstvo za dugoročno ulaganje. Tamošnje će kompanije od 1. januara 2024. moći da kupe do 10.000 hektara, izveštava Agri. Očekuje se da će od sledeće godine cena ukrajinskog zemljišta da poraste za 50 do 75 odsto.

Prodaja bila zabranjena

Stručnjaci predviđaju brz rast, posle prestanka sukoba, a koji će kvalitativno da promeni celokupnu poljoprivrednu industriju.

Ukrajina je u vreme pokretanja zemljišne reforme u julu 2021. imala 27,5 miliona hektara u vlasništvu sedam do osam miliona ljudi.

Nakon 20 godina Ukrajina ukida zabranu prodaje poljoprivrednog zemljišta

Oni su parcele dobijali na korišćenje posle prodaje bivših zadruga u periodu 1994. do 1995. godine. Ali, nisu postali vlasnici u potpunosti, jer je prodaja bila zabranjena. Cena je bila niska zbog nedostatka tržišta.

Raste cena hektara

Očekuje se da će interes za kupovinom u 2024. da raste. Potražnja je u centralnom delu Ukrajine dva do tri puta veća od ponude. Najveće cene od sredine leta ove godine je postiglo zemljište u zapadnim regijama, dok su najniže u području gde traju oružani sukobi.

Ukrajinski stručnjak za ovo tržište Jevgenij Nosalski, navodi da će cena hektara od 2024. da poraste za 50 do 57 odsto. Ističe da je od otvaranja tržišta vrednost ovog resursa povećana četiri puta, a da se istovremeno, ukrajinsko zemljište smatra najjeftinijim u Evropi.


Tagovi

Ukrajina Tržište zemljišta Prodaja zemljišta Ukrajinsko zemljište Ulaganje Cena hektara


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.