Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukidanje podsticaja
  • 25.12.2015. 12:00

Ukidaju se podsticaji za izvoz agrarnih proizvoda

Države članice Svetske trgovinske organizacije (STO) dogovorile su se da ukinu podsticaje za izvoz poljoprivrednih proizvoda da bi izjednačile konkurentnost siromašnih i bogatih zemalja, odnosno učinile trgovinu - poštenijom.

  • 221
  • 36
  • 0

Države članice Svetske trgovinske organizacije (World Trade Organization - WTO) dogovorile su se da ukinu podsticaje za izvoz poljoprivrednih proizvoda. Razvijene zemlje složile su se u vezi s tim kako će stati na kraj sistemu subvencija, a zemlje u razvoju tu odluku moraju da ispoštuju do kraja 2018. godine. To je najavljeno na 10. Konferenciji ministara država članica Svetske trgovinske organizacije u Keniji.

STO (WTO) je međunarodna organizacija koja predstavlja institucionalni i pravni okvir multilateralnog trgovinskog sistema u područjima carina i trgovine robama, uslugama i intelektualnim vlasništvom, a ukupno ima 162 države članice.

Poštenija trgovina?

U toj organizaciji navode da je ovo najvažniji događaj za poljoprivredu još od njenog osnivanja 1995. godine. Ukidanje podsticaja za izvoz poljoprivrednih proizvoda trebalo bi da pomogne poljoprivrednicima u siromašnim zemljama da se transparentnije takmiče na tržištu. Ipak, neke od trgovinskih barijera i dalje ostaju nerešene.

"Odluka koju ste danas doneli u vezi sa izvoznom konkurentnošću je zaista izvanredna", rekao je šef Svetske trgovinske organizacije, Roberto Azevedo u završnom govoru, a prenosi BBC. STO (WTO) je ovu odluku nazvala istorijskom, dok je Evropska komisija istakla da će ona doprineti poštenijoj međunarodnoj trgovini.

Foto:depositphotos.com


Tagovi

Podsticaji Poljoprivredni proizvodi Carina WTO Trgovina Svetska trgovinska organizacija Ukidanje podsticaja Roberto Azevedo


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.