Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gorivo
  • 13.03.2022. 09:00

Ukinuti zabranu točenje goriva van rezervoara - zahtev udruženja građana

Besmislena je zabrana i koja će ostaviti posledice i može dovesti do ugrožavanja poljoprivrednih aktivnosti i svih funkcionisanje brojnih terenskih radova, ističu iz Udruženja građana "I mi se pitamo za opštinu Petrovac na Mlavi".

Foto: Depositphotos/aleks_kend
  • 9.678
  • 2.746
  • 0

Udruženje građana "I mi se pitamo za opštinu Petrovac na Mlavi" zatražilo je od Ministarstva trgovine i Ministarstva finansija, kao i Vlade Srbije da se ukine zabrana točenja goriva van rezervoara predviđena Uredbom o ograničenju cena naftnih derivata, navodi se u saopštenju dostavljenom Agroklubu.

"Besmislena je zabrana i koja će ostaviti posledice i može dovesti do ugrožavanja poljoprivrednih aktivnosti i svih funkcionisanje brojnih terenskih radova", ističu iz Udruženja. 

A, navode mnogobrojne razloge za ukidanje zabrane; traktori potroše već mnogo goriva u dolasku i odlasku sa pumpe, da je sam čin neisplativ. Takođe, ne poseduje svako selo benzinske pumpe, a nema ih ni u šumama, navode.

"Jedna motorna testera za sečenje drva potroši po nekoliko punih rezervoara goriva. Za svaki rezervoar da se ide na benzinsku pumpu je veliki trošak, puno novca se utroši i za gorivo u autu. Ministarstvo finansija oglasilo se da nije u njihovoj nadležnosti naš predlog, već u nadležnosti Ministarstva rudarstva i energetike. Obratili smo se i njima i nismo dobili odgovor."

Dizel 179 dinara, utakanje isključivo u rezervoare poljoprivrednih mašina

Podsetimo, Uredbom o ograničenju cena naftnih derivata koja se odnosi na "evro dizel" i "evro premijum BMB 95", snabadevači gorivom na pumpama mogu, uz upotrebu kartica izdatih registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima, staviti u promet derivat evrodizel, isključivo utakanjem u pogonske rezervoare poljoprivrednih mašina.


Tagovi

Zabrana točenja Gorivo Uredba Ograničenje cena Udruženje građana I mi se pitamo za opštinu Petrovac na Mlavi


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...