Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krađa vina
  • 16.11.2021. 07:30

Ukradene buteljke vina vredne milion evra - neke stare više od 200 godina

Muškarac i žena pretvarali se da su gosti hotela pa vlasnika oštetili za više od milion evra. Čini se da je reč o profesionalcima i pomno osmišljenoj krađi.

Foto: Depositphotos/Supeinjinsan (ilustracija)
  • 412
  • 60
  • 0

Dva lopova ukrala su 45 buteljki vina vrednih više od milion evra, uključujući bocu staru 215 godina, a čija je vrednost vrtoglavih 350.000 evra, piše Decanter. Krađa se desila u luksuznom hotelskom i restoranskom kompleksu Atrio na jugozapadu Španije u gradu Kaseres.

Prema Hoseu Polu, jednom od vlasnika, sve se odvilo u kasno noćnim satima, oko pola dva ujutro. Javnost ne čudi što su kradljivci izabrali upravo ovo mesto jer je reč o ugostiteljskom objektu sa dve Mišelinove zvezdice u sklopu kojeg se nalazi podrum sa više od 40 hiljada boca.

"Bili su to profesionalci, tačno su znali što rade", rekao je za AP news vlasnik. Otkrio je da je ukupna vrednost ukradenih vina oko milion evra, a reč o berbama od 1806. pa do 2012. godine.

Osumnjičeni muškarac i žena su govorili engleski i ostavili utisak vrlo prefinjenog para. Kasno uveče nazvali su recepciju i tražili hranu u sobu. Kada je recepcionar otišao u kuhinju, ostavljajući prostor bez nadzora, muškarac se spustio u podrum i ukrao boce, a što se kasnije moglo videti na snimcima sigurnosnih kamera. 

Gde će završiti vino? 

Par se iz hotela odjavio u ranim jutarnjim satima, troškove smeštaja platio kreditnom karticom pa su napustili mesto teži za 45 boca skupocenih vina. Ovaj je podatak mnogima čudan jer se ipak radi o velikoj količini, što niko nije primetio. 

Takođe, Polo smatra da ovaj dvojac radi za privatnog kolekcionara jer su odneli isključivo boce koje se ne mogu zameniti niti prodati na otvorenom tržištu.

"One su prepoznatljive, Château d'Yquem iz 1806. je jedinstven, svi znaju da je naš", rekao je vlasnik dodajući da bi na tržištu primetili da je ono stavljeno na prodaju.

Gde li će završiti ovo vino? (Foto: Facebook/Andrew Forbes)

"Kao i umetnost, vino se povezuje sa užitkom i luksuzom i ponekad može dostići iracionalne cene", napomenuo je David Remartinez, kritičar i novinar. Dodao je da se te buteljke ne mogu prodati na javnom, ali da ipak postoji skriveno tržište za njihovu razmenu. Upozorio je ostale kolekcionare da bi zbog ove krađe trebalo da budu na oprezu i povećaju sigurnosne mere u svojim podrumima.

Neki pak smatraju da bi prevaranti ukradeno mogli da dodaju većoj kolekciji koja se prodaje pa je njihovo poreklo sakriju među druge, slične boce, a sve potkrepiti falsifikovanim dokumentima. 

"Nisu uzeli samo naša vina nego i naše snove", zaključio je Polo.

Španija forenzička policija iz Madrida zajedno sa lokalnom upravom istražuje zločin.


Tagovi

Španija Krađa Vino Buteljke Atrio Hose Polo David Remartinez Istorijska krađa


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.