Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrajinski izvoz
  • 23.08.2022. 18:00

Ukrajina bi u avgustu mogla da izveze četiri miliona tona žitarica i uljarica

Bez obzira na ovo povećanje, ukrajinski poljoprivrednici i dalje su suočeni s nedostatkom novca, pa trećina njih krajem meseca neće učestvovati u setvi ozimih kultura.

Foto: Depositphotos/maykal
  • 95
  • 4
  • 0

Na brifingu za novinare zamenik predsednika Ukrajinskog agrarnog veća Denis Marčuk izneo je zaključak da ukrajinski poljoprivredni sektor treba povećati izvoz proizvoda.

"Pre rata zemlja je izvozila oko šest miliona tona mesečno, a da bi dosegli ovaj nivo, svaki bi mesec u crnomorskim lukama trebalo da se natovari 80 - 100 brodova poljoprivrednim proizvodima", izjavio je.

Tri miliona izvezeno u julu 

Kaže kako je potencijal u morskim lukama, ali i drugim izvoznim pravcima veliki.

"Jedino pitanje je osigurati sigurno kretanje brodova u Crnom moru. Njih 27 već su napustili luke, 18 ih čeka na preuzimanje, a 40 ih je podnelo zahtev za ulazak", otkrio je.

Prema njegovim rečima, izvoz žitarica i uljarica u avgustu bi mogao doseći četiri miliona tona.

"U julu smo uspeli prevesti gotovo tri miliona tona. Tokom avgusta već smo izvezli 670.000 tona. Prema avgustovskim rezultatima možemo doći do pokazatelja od negde oko četiri miliona tona žitarica i uljarica, što je čak više od 50 odsto predratnih pokazatelja", dodao je. 

Nema novca za jesenju setvu 

Bez obzira na ovo povećanje, ukrajinski poljoprivrednici i dalje su suočeni s nedostatkom novca, pa trećina njih neće moći posejati ozime kulture za sezonu 2022./2023.

Manje zasejanih površina

Kada je reč o žetvi za tekuću godinu, Ukrajinsko udruženje proizvođača žitarica (UGA), ažuriralo je prognozu smanjivši je na 64,5 miliona tona. Najveći razlog je manje zasejanih površina za gotovo milion hektara (na 18 miliona hektara) s kojih je moguće ubrati usev. 

"Uprkos upornosti i hrabrosti ukrajinskih farmera, postoje objektivne prepreke za žetvu na miniranim, okupiranim područjima i uništenim usevima", pišu u svom saopštenju.  

Prethodna UGA-ova prognoza žetve iznosila je 69,4 miliona tona. 

Isitču da izvoz iz Ukrajine pod ovim uslovima u marketinškoj godini 2022./2023. može i dalje iznositi 32,8 miliona tona, ako se očuva morski put i poveća kapacitet prelaza na ukrajinskim kopnenim granicama. 


Tagovi

Ukrajinski izvoz Denis Marčuk Crnomorske luke Jesenja setva


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u