Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prolećna setva
  • 12.04.2022. 15:00

Ukrajina će zasejati 70 odsto poljoprivrednih površina - šta to znači za izvoz?

U setvu prolećnih useva su krenule već 23 ukrajinske regije, osim Luganska, gde se borbe vode na gotovo celoj teritoriji.

Foto: Depositphotos/Sunday_Morning
  • 994
  • 178
  • 0

Ministarstvo agrarne politike i hrane Ukrajine predviđa da će u toj zemlji ove godine moći da se zaseje 70 odsto poljoprivrednih površina. 

"Ako se u narednim nedeljama razminira teritorija Černjigovske i Sumske regije, koje imaju ogromne poljoprivredne površine, zasejane bi mogle da se povećaju na 80 odsto", rekao je je prvi zamenik ministra Taras Visotski za ukrinform.

Dodao je da će bez obzira na smanjenje Ukrajina imati dovoljno hrane. 

"Od planiranih 70, oko 30 do 40 odsto će biti za domaću potrošnju. A ostaće i za izvoz ", rekao je zamenik ministra i naglasio kako su najvažniji sigurnost poljoprivrednika i resursi za rad. Takođe je u izjavi za medije pozvao sve ratare da ako naiđu na kakav sumnjivi predmet na polju, zovu nadležne službe. 

U setvu prolećnih useva su krenule već 23 ukrajinske regije, osim Luganska, gde se borbe vode na gotovo celoj teritoriji.

Biće dovoljno za domaću potrošnju

Kako piše apk-inform, Ukrajinsko udruženje proizvođača žitarica (UGA), predviđa kako bi ta zemlja ove godine mogla da požnje 63 miliona tona žitarica i uljarica sa 20 miliona hektara. 

Rod pšenice mogao bi da iznosi 18,2 miliona tona, što je manje u odnosu na prošlogodišnji rekord od 33 mil. t. Međutim, to je i dalje tri puta više od godišnje domaće potrošnje. Zaliha od prošle godine imaju blizu 10 miliona tona. Kako komentarišu, s ozbirom na zalihe i novi, predviđeni usev, ta bi zemlja u marketinškoj godini 2022/23 mogla da izveze do 10 miliona tona pšenice.

Rod ječma mogao bi da iznosi 6,2 miliona tona u 2022. (10,1 mil. t u 2021.), a predviđa se izvoz od 2 mil. t. Rod kukuruza bi mogao da bude 23,1 mil. t (37,6 mil.t), a izvoz 20 mil. t. 

Mnoge su površine minirane (Depositphotos/zorandim)

UGA predviđa proizvodnju semena suncokreta od 9,8 miliona tona (16,9 mil.t), uljane repice 1,5 mil. t (2,9 mil. t), soje 1,8 mil. t (3,5 mil. t). Izvoz uljane repice 2022/23 bi mogao da iznosi 1,3 mil. t, a soje 0,6 mil. t.

UGA: Proširiti logističke kapacitete

Ukupni izvoz žitarica i uljarica iz Ukrajine u 2022/23 može doseći 35 miliona tona, u slučaju da zemlja uspe da poveća kapacitet logističkih objekata u, za sada, blokiranim lukama

EU zatvara svoje luke i puteve za Rusiju i Belorusiju? Ukrajina želi da poveća izvoz

Danas je kapacitet alternativnih izvoznih pravaca 600 hiljada tona mesečno. Sve preduzete mere omogućavaju povećanje na dva miliona tona mesečno. U UGA poručuju da se moraju proširiti logistički kapaciteti na granicama sa EU na tri mil. t kako bi mogli da izvoze 35 mil. t žitarica i uljarica. 


Tagovi

Manje površina Izvoz Zalihe Prolećna setva Setva u Ukrajini Taras Visotski


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.