Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 11.07.2019. 16:00

Ukrajina, Kazahstan i Rusija će povećati izvoz pšenice za četiri odsto

Ukrajina, Kazahstan i Rusija će povećati izvoz pšenice za četiri odsto na 63,2 miliona tona, što će uticati na konkurenciju sa EU. SovEcon i IKAR, vodeće poljoprivredne konsultantske kuće u Moskvi, prognoziraju da će zbog junskog vrelog u suvog vremena prinos pšenice u Rusiji ipak biti manji.

Foto: Depositphotos/fotoluxstudio
  • 75
  • 2
  • 0

Prema preliminarnim podacima, ove godine kvalitet pšenice u Ukrajini i Rusiji će biti bolji od uobičajenog, što će povećati konkurenciju između zemalja i omogućiti zadržavanje cena na visokom nivou. Zbog vrućine u junu, pšenica nove žetve će imati veći sadržaj proteina i značajno će povećati udeo žitarica.

Prema anketi Rojtersa o 19 predstavnika tržišta žita u 2019/20. godini, Ukrajina, Kazahstan i Rusija će povećati izvoz pšenice za četiri odsto na 63,2 miliona tona, što će povećati konkurenciju sa EU.

Povoljni vremenski uslovi u zimskom periodu bili su snažniji od junske toplote, tako da će žetva pšenice u regionu porasti za 8,5% na 120,4 miliona tona. Većinu pšenice, te zemlje izvoze na Crno more u Afriku i na Bliski istok, koji su istovremeno i kupci pšenice u EU, gde će i ova sezonska žetva biti veća, prenosi Ukragroconsult

Poljoprivredne konsultantske kuće u Moskvi: Manji prinosi pšenice

SovEcon i IKAR, vodeće poljoprivredne konsultantske kuće u Moskvi, prognoziraju da će zbog junskog vrelog u suvog vremena prinos pšenice u Rusiji biti manji. Očekivana kiša u narednim sedmicama neće popraviti oštećenja zimskih žitarica, ali bi mogla poboljšati stanje zrna.

Prognoza SovEcona za prinos pšenice za 2019. godinu je manja i to 76,6 miliona tona u odnosu na prethodno očekivanih 82,2 miliona tona. Njena prognoza za žetvu žitarica za 2019. godinu smanjena je na 121,9 miliona tona sa 127,1 miliona tona.

Preliminarna prognoza za izvoz pšenice za novu sezonu 2019/20, koja je počela 1. jula, smanjena je na 33 miliona tona sa 37,6 miliona tona. IKAR je u posebnoj napomeni u ponedeljak saopštio da je prognoza za proizvodnju pšenice za 2019. godinu smanjena na 78,5 miliona tona sa 79,3 miliona tona.

Prinos soje u Rusiji na dobrom putu da obori petogodišnji rekord 

Prema preliminarnim podacima o napretku žetve, do 20. juna je zasađeno 2,86 miliona hektara za soju, odnosno 5% više nego godinu dana ranije, ali 6,2% manje od projektovane 3,05 miliona hektara.

Nedostatak na Dalekom istoku (-17%) zbog nepovoljnih vremenskih uslova će se delimično nadoknaditi u centralnom, volgskom i sibirskom federalnom okrugu (+ 3,1%, + 10,6%, + 32%).

Po mišljenju UkrAgroConsulta, u slučaju prinosa u petogodišnjem proseku, soja u Rusiji će biti na visokom nivou. Ako se prinos soje poveća u odnosu na petogodišnji prosek, ovaj rekord će biti još veći.

Kina će tek za deset godina uspeti da iskoreni Afričku kugu svinja 

Prema mišljenju analitičara, Kina će tek za deset godina moći potpuno da iskoreni Afričku kugu svinja, bolest, koja se proširila na većinu provincija u zemlji.

Od avgusta, kada se virus pojavio u Kini već ima više od 140 epidemija, što prisiljava zemlju na povećanje uvoza mesa. Mere za jačanje kontrole životinja ne mogu se dovoljno dobro boriti protiv bolesti, budući da značajan deo industrije deluje u senci.

Zbog smanjenja stoke, Kina je smanjila uvoz soje, sa 95 miliona tona prošle sezone na 85 miliona tona.

Nakon obnovljenih pregovora između SAD i Kine nedavno je pojačana kupovina američkih poljoprivrednih proizvoda, a nakon junskog sastanka predsednici su se obavezali da će povećati obim kupovine. U junu su SAD izvezle u Kinu i 1,5 miliona tona soje, dok je u junu 2018. taj broj iznosio samo 300 hiljada tona.

U drugom kvartalu izvoz soje u Kinu porastao je na 3,33 miliona tona u poređenju sa 1,21 miliona tona tokom ovog perioda. U istom periodu, u 2018. godini, izvoz soje u druge zemlje smanjio se za 36% sa 7,25 na 4,64 miliona tona.


Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Izvoz pšenice Uvoz pšenice Izvoz soje Uvoz soje Afrička kuga svinja Kvalitet pšenice


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.