Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prolećna setva
  • 17.03.2022. 16:00

Ukrajina poljoprivrednicima ukida akcize na gorivo i smanjuje stopu PDV-a

Takođe, ukrajinska Vlada pojednostavila uslove za transport pesticida i drugih agrohemikalija.

Foto: Depositphotos/n.shumanski
  • 347
  • 83
  • 0

Ukrajinsko ministarstvo agrarne politike i hrane donelo je niz odluka kojima žele da olakšaju prolećnu setvu, objavio je danas na svom fejsbuk profilu resorni ministar Roman Leščenko.

One se najviše odnose na regulaciju cena goriva kao i ublažavanje mehanizama za isporuku pesticida. Tako je u promet pušten benzin i dizel gorivo ekoloških razreda Euro3 i Euro4 te je pojednostavljen carinski postupak za snabdevanje naftnim derivatima. Takođe, danas će predsednik Ukrajine, Volodomir Zelenski potpisati zakon o ukidanju akciza na gorivo i smanjenju stope PDV-a s 20 na sedam odsto. 

Kada je reč o pesticidima, Vlada je pojednostavila uslove za njihov i prevoz drugih agrohemikalija. Produžen je i rok važenja radnih dozvola vezanih uz transport, skladištenje, korišćenje i promet ovom robom. 

"Ova se odluka odnosi na razdoblje rata u Ukrajini i 90 dana nakon njegova prestanka", piše ministar koji je juče izjavio i da će farmeri moći da zaseju žitarice gde god budu mogli, pa i na kontrolisanoj teritoriji. 

"To se ne odnosi samo na zapadne, već i središnje i južne regije. Naši poljoprivrednici su hrabri i jaki. Odlaze na polja čak i u okupiranim područjima. Verujem da ćemo stvoriti uslove za sigurnost države", Leščenkove je reči prenio apk-inofrm

Dve nedelje do setve u Ukrajini - kakvo je stanje sa agrarom u toj zemlji?

Istakao je i da imaju dovoljne zalihe prošlogodišnje hrane.

"Izvoz će zavisiti od vojne i političke situacije, pristupu lučkoj infrastrukturi, mogućnosti korišćenja železnice, i drugog", zaključio je.  


Tagovi

Prolećna setva Gorivo Pesticidi Ukrajina Roman Leščenko Volodomir Zelenski


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]