Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz iz Ukrajine
  • 28.03.2022. 18:00

Ukrajina ukinula zabranu izvoza kukuruza i suncokretovog ulja

Ukrajinsko ministarstvo poljoprivrede objavilo je da će ovog proleća posejati manje kukuruza i suncokreta, a više kulture koje su važne za njihovu prehrambenu sigurnost.

Foto: Depositphoto/vipavlenkoff
  • 731
  • 107
  • 0

Vlada Ukrajine je sa spiska robe koja podleže izvoznim dozvolama, skinula kukuruz i suncokretovo ulje, navodi apk-inform.

Dakle, 5. marta odredili su kako uz izvozne zabrane za raž, ovas, proso, heljdu, so, šećer, meso i stoku uvodi i one za svoje ključne poljoprivredne proizvode pšenicu, kukuruz i suncokretovo ulje, ali i piletinu, jaja kao i meslin. 

Tražili ukidanje i za pšenicu

Ali, prošle nedelje Mikola Gorbačov u ime Ukrajinskog udruženja za žitarice (UGA) poslao pismo permijeru Denisu Šmihalu u kojem traži ukidanje dozvola za kukuruz i suncokretovo ulje, ali i pšenicu. 

U tom je pismu ponudio i niz predloga kojim bi se izvozni tokovi sa crnomorskih luka premestile na kopnene rute. Tada je podsetio da je ta zemlja preko luka izvozila oko 200 hiljada tona žitarica dnevno, a sada kopnene rute omogućuju tek oko 20 hiljade tona dnevno, što je za deset puta manje. Naglasio je da slabiji izvoz preti kampanji prolećne setve jer poljoprivrednici tim novcem pokrivaju troškove. 

"Analizirali smo situaciju i zaključili da bi nam ukidanje dozvola omogućilo da ubrzamo izvoz. UGA se već obratila našim evropskim kolegama i sada tražimo od vlade da podrži ovu inicijativu za pojednostavljenje trgovine između Ukrajine i EU", istakao je tada u pismu u kojem su tražili i poništenje svih internih dozvola (fitosanitarne i veterinarske potvrde, laboratorijske studije i slično), osim onih koje zahteva kupac i koje su predviđene ugovorima.  

Naglasak na tri kulture

A kada je reč o setvi, Ministarstvo je objavilo predviđanja da će pod glavnim prolećnim usevima na teritoriju koji je pod kontrolom Ukrajine biti 5,99 miliona hektara što je za 1,689 miliona hektara manje nego prošle godine. Setva je počela u 11 oblasti, a u objavi naglašavaju da prošle godine u ovo doba radovi nisu još bili započeli. 

Tako su ratari jarom pšenicom posejali 22,5 hiljada ha, jarim ječmom 74,8 hilj. ha, uljanom repicom 1,6 hilj. ha, ovsa 15,2 hilj. ha, graškom 21,1  hilj. ha, šećernom repom 3,3 hilj. ha, suncokretom 2,2 hilj. ha, sojom dve hilj. ha. 

Pod ovsem će biti više površina (Foto: Depositphotos/vencav)

Zamenik ministra poljoprivredne politike i prehrane Ukrajine Taraš Vosotski izjavio je da će biti posejano manje suncokreta i kukuruza nego inače, a naglasak će dati na one koje je lakše uzgajati te koje su važne za sigurnost hrane, navodi apk-inform.

Ratari će sejati više graška, ječma i ovsa koji su nekada predstavljali nišu tamošnjeg agrara. Međutim, lakše ih je uzgajati i važni su za ishranu.

"Dakle, prelazimo sa izvoznih na prehrambene useve za domaću potrošnju", rekao Visotski naglasivši da će setvene površine smanjiti za 30 odsto. 

Imaće dovoljno hrane za sebe, ali... 

Na takvu se situaciju u subotu, 26. marta, osvrnuo i predsednik Volodomir Zelenski u svom video obraćanju na Doha Forumu 2022, održanom u Kataru. Tada je rekao kako će migracionu krizu uzrokovanu ruskom invazijom na Ukrajinu pratiti i globalna prehrambena kriza, jer je njegova zemlja jedna od najvećih izvoznika hrane u svetu. 

Prepolovljena prolećna setva u Ukrajini dovešće do neviđene migracione krize?

Istakao je da su njihova pšenica, ulje, kukuruz i drugi poljoprivredni proizvodi srž stabilnosti i sigurnosti za mnoge zemlje širom sveta.

"Ruske snage miniraju polja u Ukrajini, uništavaju poljoprivredne mašine i zalihe goriva koje su potrebne za setvenu kampanju. Blokirali su naše luke. Zašto to rade? Ukrajina će imati dovoljno hrane da prehrani svoje stanovništvo. Ali, gotovo nikakav izvoz iz Ukrajine naštetiće mnogim zemljama", naglasio je pozvavši na udruživanje snaga kako bi se izbegla nestašica hrane u svetu kroz jače sankcije Rusiji.


Tagovi

Izvoz iz Ukrajine Izvoz kukuruza Suncokretovo ulje Prehrambena sigurnost Mikola Gorbačov Prolećna setva


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.