Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 20.11.2018. 10:15

Ukrajina već izvezla više od 16 miliona tona žitarica

Ukrajina je od početka nove tržišne sezone već izvezla više od 16 miliona tona žitarica, od toga 8,7 megatona pšenice. Ta zemlja je u oktobru ubrzala izvoz šećera i povećala izvoz jaja i mesa. Žetva suncokreta u Bugarskoj je završena uz povećanje prinosa za oko 13%, a treba pomenuti i da je proizvodnja žitarica u Kazahstanu slabija nego lane.

Foto: Flickr / Martin Pettitt
  • 507
  • 18
  • 0

Ukrajina je od početka nove tržišne sezone (2018/19) već izvezla preko 16 miliona tona žitarica. Kako izveštava tamošnja Državna služba za zaštitu hrane i zaštitu potrošača. Ukrajina je u inostranstvo isporučila gotovo 8,7 miliona tona pšenice, od toga 5,2 miliona tona mlinske i preko 3,5 miliona tona konzumne pšenice, zatim oko tri miliona tona ječma i preko četiri miliona tona kukuruza. Treba pomenuti da je u istom lane izvezeno je ukupno 15,5 miliona tona žitarica, od toga devet miliona tona pšenice, zatim 3,6 miliona tona ječma i 2,4 miliona tona kukuruza. U ovo tržišnoj godini Ukrajina je izvezla i 2,3 miliona tona uljarica, što je na nivou prošle godine, uz podsećanje da je nova sezona počela je 1. jula 2018. godine i traje do 30. juna 2019.

Ukrajinski izvoz šećera ubrzan u oktobru

Ukrajinski izvoz šećera skočio je u oktobru 2018. godine na 58.300 tona, što je pet puta više u poređenju sa septembrom ove godine. Velike pošiljke su otišle u Uzbekistan (60% ukupnog izvoza) i Azerbejdžan (22%), a ukrajinski šećer je, takođe, izvezen u Tadžikistan (5%), Jermeniju i Moldaviju (po 3%). U prva dva meseca sezone 2018/19, izvezeno je 69.400 tona šećera. Predviđa se da će tokom tekuće tržišne sezone Ukrajina izvesti oko 500.000-600.000 tona šećera, a Uzbekistan, Turska i Azerbejdžan će ostati ključni kupci. Od 14. novembra, ukrajinske šećerane su preradile 9,2 miliona tona šećerne repe i proizvele 1,2 miliona tona šećera.

Pada proizvodnja mleka, a raste proizvodnja jaja u Ukrajini

Proizvodnja mleka u Ukrajini u periodu januar-oktobar 2018. godine pala je za 2,1% u odnosu na isti period 2017. godine, na 8,7 miliona tona. Istovremeno, proizvodnja jaja u prvih deset meseci porasla je za 3,1% u odnosu na isti period 2017. godine, na 13,7 milijardi jaja. Kako je saopštila Državna statistička služba Ukrajine proizvodnja mesa žive mere u periodu od januara do oktobra povećana je za 0,6%, na 2,6 miliona tona.

Završena žetva suncokreta u Bugarskoj

Prema podacima bugarskog Ministarstva poljoprivrede, suncokret je do 1. novembra požnjeven sa površine 734,5 hiljada hektara što je 99,9% posejanih površina. Ratari su sakupljali 1,88 miliona metričkih tona te uljarice i ostvarili prosečan prinos od 2,57 tona po hektaru. Kako izveštava UkrAgroConsult žetva je za oko 9% iza prošlogodinje, ali je ovogodišnji prinos za 12,7% veći nego lane. Ovome treba dodati da su do 1. novembra bugarski ratari suncokretom posejali 153,4 hiljada hektara, a uljanom repicom 163,7 hiljada hektara. Sadašnji setveni tempo je za 6,3% sporiji u odnosi na 2017. godinu i iznosi oko nedelju dana.

Kazahstanska žetva žitarica za 7,5% slabija od prošlogodišnje 

Prema statističkom komitetu Kazahstana, ratari u toj zemlji proizveli su 18,5 megatona žitarica, što je za 7,5% manje nego lane kada je proizvedeno 20, miliona tona žitarica. Zalihe pšenice su do 1. novembra bile za 12,4% manje u odnosu na isti period 2017. i iznosile 13,9 megatona, uključujući 12 megatona mlinske pšenice. Ovome treba dodati da je Kazahstan proizveo i 259 hiljada tona kukuruza, 332,2  kilotona pirinča, 24,7 hiljada tona raži, 288,9 kilotona ovsa, 87,9 hiljada tona heljde i 42,3 kilotone prosa.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobijanja ulja. U semenu uljane repice ima oko 40 %  ulja i oko 20 % belančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvetljenje i mazivo, a... Više [+]

Suncokret

Suncokret

Sinonim: - | Engleski naziv: Sunflower | Latinski naziv: Helianthus annuus L.

Suncokret potiče iz Amerike (Meksiko, Peru). Najpre je uzgajan kao ukrasna biljka, seme je korišteno za ishranu ptica, a ljudi su jeli jezgro iz semena. 1840. godine je prvi put... Više [+]

Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Žitarice Kukuruz Pšenica Uljana repica Šećer Suncokret Kazahstan Ukrajina Bugarska Jaja Meso Mleko


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.