Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ratno stanje
  • 25.02.2022. 10:30

Ukrajina zatvorila luke - upitno globalno snabdevanje žitaricama i uljaricama

Iz luka na Azovskom moru izvoze se pšenica, ječam i kukuruz kupcima na Mediteranu, uključujući Kipar, Egipat, Italiju, Liban i Tursku.

Foto: Depositphotos/joyfull
  • 420
  • 104
  • 0

Ukrajinska vojska obustavila je juče (24.2.) komercijalni transport u svojim lukama nakon što su ruske snage napale zemlju, rekao je za reuters savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika, iskazujući bojazan od prekida snabdevanje svetskog tržišta žitaricama i uljaricama.

Kako navode, Rusija je i ranije naredila da se Azovsko more do daljeg zatvori za promet trgovačkih brodova, ali je svoje luke u Crnom moru zadržala otvorenim.

Ukrajina je, podsećaju, veliki izvoznik žitarica, a njeni su najveći kupci Kina i EU. Konkuriše i Rusiji u snabdevanju pšenicom Egipta i Turske.

"Tržište još pokušava da stekne jasniju sliku o stvarnoj vojnoj situaciji na terenu. Čini se da luke na Azovskom i Crnom moru zasad nisu oštećene”, prenose izjavu jednog evropskog trgovca žitaricama koji strahuje da dobavljači neće moći da ispune ugovorne obaveze zbog ekstremnih okolnosti.

Iz luka na Azovskom moru izvoze se pšenica, ječam i kukuruz kupcima na Mediteranu, uključujući Kipar, Egipat, Italiju, Liban i Tursku.

Napad Rusije na Ukrajinu uzrokovao snažan rast cene pšenice

Te će zemlje mora da potraže alternativne izvore nabavke ostanu li luke zatvorene. 

Rojters navodi i da je kompanija "Cargill Inc", koja trguje poljoprivrednim proizvodima, objavila da je brod koji su unajmili pogođen projektilom u Crnom moru, ali da je "ostao sposoban za plovidbu" i da je sva posada bezbedna.


Tagovi

Ratno stanje Ukrajina Rusija Izvoz pšenice Luke


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!