Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrajinske žitarice
  • 09.11.2022. 15:00

Ukrajina žitarice skladišti u silo-vreće: Rade i na produženju sporazuma koji uskoro ističe

Sporazum o izvozu koridorom za žitarice preko Crnog mora važi još 10 dana. Volodimir Zelenski tvrdi da imaju prve međunarodne dogovore za produženje.

Foto: Facebook/Ministarstvo agrarne politike i prehrane
  • 104
  • 40
  • 0

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je rekao da Ukrajina s međunarodnim partnerima aktivno radi na produžavanju sporazuma o žitaricama. Istakao je da ovom dogovoru, koji važi do 19. novembra, ali i izvozu žitarica nastoje dodati trajnu humanitarnu komponentu i povećati pomoć onim zemljama i narodima kojima preti kriza s hranom, prenosi APK Inform.

"Prvi sastanci su već održani, imamo prve međunarodne dogovore. Počinjemo saradnju s našim partnerima, koja može da postane osnova za garantovanje prehrambene bezbednosti na novom nivou", istakao je dodavši da je već odavno rečeno da je potrebna globalna koordinacija kako bi se najsiromašnije zemlje sveta spasile od gladi.

"Trenutno razvijamo takav mehanizam koordinacije. Nadam se da će biti implementiran", poručio je Zelenski.

Kada je reč o skladišnim prostorima kojih je letos manjkalo zbog neizvezenih prošlogodišnjih zaliha, prvi zamenik ukrajinskog ministra agrarne politike i prehrane Taras Visotski tvrdi da danas takvih problema nema. 

Prema njegovim rečima, humanitarna pomoć FAO-a i drugih međunarodnih partnera pomaže u rešavanju problema čuvanja žitarica. Zahvaljujući ovoj pomoći nabavljene su silo-vreće za privremeno skladištenje šest miliona tona i započela je njihova distribucija. 

"Situacija sa skladištenjem nije kritična, nema manjka objekata za useve", izjavio je. 

Od početka rata, Ukrajina je izvezla više od 26 miliona tona poljoprivrednih proizvoda - žitarice, pasulj i uljarice, stoji u saopštenju njihovog ministarstva poljoprivrede. Izvezeno je više od 5,5 miliona tona pšenice, više od 10 miliona tona kukuruza, 2,4 milona tona uljane repice i dva miliona dona semenki i ulja suncokreta. 

"Najmanji izvoz je bio u prvim mesecima rata, a zatim je postepeno rastao. Ali, u tom periodu je izgubljen potencijal od oko 15 miliona tona. Odnosno, u periodu mira mogli smo izvesti oko 40 miliona tona ukupno", zaključio je Visotski.


Tagovi

Silo-vreće Skladištenje žitarica Ukrajinske žitarice Koridor za žitarice Taras Visotski Volodimir Zelenski


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)