Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uvoz iz Ukrajine
  • 16.01.2024. 18:00

Ukrajinske žitarice: Udruženja traže mere kontrole, a pet zemalja carine na najosetljivije proizvode

Liberalizacija trgovine sa Ukrajinom ugrožava opstanak evropske poljoprivrede, upozorava šest EU udruženja, a pet EU zemalja posebne mere za zaštitu tržišta.

Foto: Depositphotos/Genrix20061
  • 140
  • 27
  • 0

Evropskoj komisiji je upućen apel šest evropskih poljoprivrednih udruženja. U njemu se ukazuje na hitnost preduzimanja mera u vezi kontrole uvoza poljoprivrednih proizvoda i rešavanje uticaja liberalizacije trgovine s Ukrajinom. Upozoravaju da može biti ugrožen opstanak evropske poljoprivrede, stoji u saopštenju kojega potpisuje krovno udruženje "Copa Cogeca".

Zajednički zahtevi

Osim Evropsku komisiju, pozvala su i Veće i Parlament da razmotre nekoliko predloga. U prvom redu se to odnosi na jačanje međunarodnih napora da se olakša izvoz kroz crnomorske luke koje bi ponovo zauzele mesto glavnog izvoznog mesta.

Neophodna su dodatna ulaganja u poboljšanje logistike i infrastrukture, što će da omogući nesmetano funkcionisanje koridora solidarnosti, kao i povećanje njihovog broja. To bi obezbedilo slobodan protok robe do krajnje adrese.

Ukazali su i na potrebu da roba koja ulazi na teritoriju EU mora da ispunjava potrebne standarde. Jačanje graničnih kontrola je neophodno, jer uvoz mora ispoštovati fitosanitarne standarde, propise o dobrobiti životinja i upotrebi antibiotika u stočarstvu.

Sada su najviše ugroženi sektori žitarica, uljarica, živine, jaja i šećera. U apelu su naglasili da će predložena rešenja pomoći u održavanju jedinstva EU i integriteta zajedničkog tržišta.

Naglasili su neophodnost stvaranja sistema koji će da obezbedi da ukrajinski proizvodi stignu do unapred definisane destinacije u EU i da ne završe na drugim lokacijama.

Neophodno je uvođenje uvoznih pragova za osetljivu poljoprivrednu robu koju pokriva navedenih šest udruženja te koja podleže liberalizaciji trgovine. Smatraju da pragovi treba da se zasnivaju na godišnjem proseku za 2021. i 2022. godinu. Količine proizvoda uvezene iznad ovog praga treba da se izvoze izvan EU koja bi bila samo tranzitno područje.

Potpisnici apela su: Udruženje poljoprivrednika i njihovih zadruga u Evropskoj uniji "Copa i Cogeca", Evropsko udruženje proizvođača šećera CEFS, Međunarodna konfederacija evropskih uzgajivača šećerne repe CIBE, Evropsko udruženje proizvođača kukuruza CEPM, Evropsko udruženje proizvođača, uvoznika i izvoznika živinskog mesa AVEC i Evropska veleprodajna unija jaja, proizvoda od jaja, živine i divljači EUWEP.

Pet EU zemalja traže carine na najosetljivije poljoprivredne proizvode

Takođe, i ministri poljoprivrede Bugarske, Poljske, Mađarske, Rumunije i Slovačke izneli su u pismu komesaru EU-a za poljoprivredu Janušu Vojčehovskom tržišne gubitke koje su proizvodi njihovih poljoprivrednika zabeležili zbog uvoza iz Ukrajine, napisao je mađarski ministar Ištvan Nagi u saopštenju.

Ove zemlje spadaju među šest članica EU-a koje proizvode znatno više pšenice i kukuruza ali šta im je potrebno, a to je ključno za evropsku prehrambenu bezbednost i strateški suverenitet EU-a, prenosi Reuters.

Nagi je upozorio da talas jeftinih ukrajinskih žitarica istiskuje poljoprivrednike iz srednje i istočne Evrope s tradicionalnih izvoznih tržišta, a tu su i visoki troškovi proizvodnje, cenovni i prihodovni rizici i nepovoljne vremenske prilike. Smatra da je dužnost Brisela da preduzme mere kako bi zaštitio njihova tržišta i pružio im priliku da iskoriste svoj izvozni potencijal.

Predlaže da Brisel uvede carine na najosetljivije poljoprivredne proizvode, a sa kolegama iz četiri zemlje je pozvao Komisiju da sastavi izveštaj o usklađenosti ukrajinskog izvoza sa propisima EU-a.

U septembru su Poljska, Slovačka i Mađarska ograničile uvoz ukrajinskih žitarica nakon što je Evropska komisija produžila režim bescarinskog uvoza do leta 2024.


Tagovi

Evropska komisija Uvoz iz Ukrajine Evropski poljoprivrednici Copa Cogeca Liberalizacija trgovine Pet zemalja Carine Predložene mere


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na teritoriji prokupačke opštine šljiva čačanska rana se ne otkupljuje. Proizvođači se pitaju zašto nema tržišta za ovako kvalitetnu šljivu?!