Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Diplomatski dogovori
  • 01.08.2023. 15:00

Ukrajinsko žito izvoziće se preko hrvatskih luka

Dogovor su postigli u Kijevu, a žito će se transpotrovati preko Dunava i jadranskih luka.

Foto: TW/Dmytro Kuleba
  • 236
  • 72
  • 0

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine objavilo je da će se izvoz ukrajinskog žitarica odvijati preko hrvatskih luka, izveštava Reuters. Detalji se još razrađuju, a vest je saopštio ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba nakon pregovora s hrvatskim ministrom spoljnih i evropskih poslova Gordanom Grlić-Radmanom, koji je doputovao u Kijev.

Žito putuje preko Dunava i Jadrana

Razgovori koji su vođeni uglavnom su se odnosili na vojna pitanja, ipak je važan deo bilo pitanje izvoza žitarica.

"Dogovorili smo se o mogućnosti korišćenja hrvatskih luka na Dunavu i u Jadranskom moru za transport ukrajinskog žita", rekao je ministar Kuleba.

Dodao je da će dve strane raditi na postavljanju najefikasnijih ruta do ovih luka i maksimalno iskoristiti ovu priliku. Istakao je da je ovo doprinos globalnoj sigurnosti hrane i zahvalio Hrvatskoj na pomoći.

Kuleba je sastanku prisustvovao onlajn, jer je bio u samoizolaciji nakon pozitivnog testa na COVID-19.

Svesni važnosti Ukrajine

Hrvatski ministar je istakao i kako je njegova zemlja svesna važnosti razminiranja kao preduslova za obnovu i oporavak Ukrajine, ali i kao zalog ostanku Ukrajine žitnicom čiji proizvodi hrane svet, uključujući i najranjivije države. Stoga, kako je naveo, veruje da će i hrvatska pomoć projektu Svetskog programa za hranu (WFP) u razminiranju poljoprivrednih područja doprineti tom cilju.

"U kontekstu moguće svetske krize hrane, Hrvatska je na raspolaganje stavila svoje luke za izvoz ukrajinskog žita te će to činiti i dalje", naglasio je ministar Grlić-Radman.

Ukrajina se trenutno oslanja na rute izvoza zemlje preko Evropske unije, kao i na alternativni put preko Dunava. Rusija je ranije prošlog meseca napala infrastrukturu duž ove druge rute.


Tagovi

Ukrajina Hrvatska Izvoz žitarica Ukrajinsko žito Dmitrij Kuleba Gordan Grlić-Radman


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.