Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klimatske promene
  • 16.10.2022. 15:00

Ulagači u poljoprivredu i proizvodnju hrane izgubiće 150 mlrd. dolara do 2030.?

Ako ne žele da posluju sa ovolikim gubitkom, moraju se prilagoditi vladinim politikama i ponašanju potrošača u vezi sa klimatskim promenama.

Foto: Depositphotos/Laborec425
  • 148
  • 41
  • 0

Zbog klimatskih promena najveće poljoprivredne i prehrambene kompanije mogle bi da izgube do četvrtine svoje vrednosti do 2030. godine, stoji u izveštaju "Race to Zero", globalne kampanje za rešavanje klimatskih promena, a koju podržava UN.

Stoga se one moraju prilagoditi vladinim politikama i ponašanju potrošača vezanih za klimatske promene, navodi Reuters

Istraživanje daje uvid kako bi 40 velikih kompanija, uključujući poljoprivredne proizvođače i trgovce hranom, moglo proći pod scenarijima koji se nazivaju ključnim za smanjenje emisija. Misli se na mogućnost da vlade nametnu cene emisija karbona ili ako potrošači smanje potrošnju mesa.

Rezultat je pokazao da bi vrednost ovih poslovnih subjekata do 2030. godine opala za sedam odsto zbog neusvajanja novih praksi, što znači da bi gubitak investitora bio oko 150 milijardi dolara.

U izveštaju posebno ističu važnost prethodnih poziva investitorima i kompanijama da eliminišu krčenje šuma vezano za uzgoj stoke, proizvodnju palminog ulja i soje.

"Stvarnost je surova. Nesigurnost u prirodi brzo postaje sastavni faktor rizika ulaganja", rekao je izvršni direktor "Schroders Plc" Peter Harison.


Tagovi

Gubici kompanija Krčenje šuma Proizvodnja hrane Klimatske promene Izveštaj


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.