Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Upotreba pesticida
  • 20.02.2021. 18:00

Umesto da pada, u Francuskoj rasla upotreba pesticida?

Nova studija pokazala je da se u Francuskoj u poslednjoj deceniji upotreba pesticida povećala za 25 odsto. Šta je razlog?

Foto: Bigstock/spectator
  • 106
  • 44
  • 0

Francuski poljoprivrednici su povećali upotrebu pesticida za 25 odsto tokom poslednje decenije, pokazalo je istraživanje ekološke organizacije "la Fondation Nicolas Hulot" (FNH). Uprkos nacionalnim ciljevima da se do 2025. godine smanji njihova upotreba za 50 odsto, čini se da se to neće sprovesti. 

Istraga, čiji su rezultati objavljeni početkom februara, ispitala je uzorke uključujući javno i privatno finansiranje proizvođača hrane. Istovremeno, političari dovode u pitanje tačnost sprovedene analize, piše The Connexion.

Član Evropskog parlamenta, Žan-Batist Morej rekao da se rezultati studije temelje na netačnim podacima, budući da je uzeto u obzir samo razdoblje od 2009. do 2018. godine.

"Studija ne uključuje podatke za 2019. godinu. Zapravo, u razdoblju od 2009. do 2019. upotreba pesticida se smanjila", rekao je ovaj političar.

Podsticaji nisu urodili plodom?

Ekolozi izveštavaju da su se javna sredstva koja su dobijali poljoprivredni proizvođači u toj zemlji povećala za 23,2 milijarde evra, a privatna ulaganja za 19,5 milijardi evra tokom poslednjih deset godina. Međutim, samo 11 odsto svih sredstava usmereno je na smanjenje upotrebe hemikalija, dok je samo jedan odsto bilo efikasno u tom pogledu.

Prema njihovim podacima, devet odsto francuskih farmi, uključujući velike proizvođače žitarica i vinogradare odgovorno je za 55 odsto upotrebe pesticida u poslednjih deset godina. Takođe je utvrđeno da ovi proizvođači iz brojnih razloga posluju sa najviše dugova - do 60 odsto većim od ostalih poljoprivrednika.

Kao glavni razlog navodi se činjenica da su agrohemikalije same po sebi skupe, a i za svoju primenu zahtevaju brojnu mehanizaciju i njihovo održavanje, zbog kojih se proizvođači često zadužuju u bankama.

Potrebne političke promene

U izveštaju se navodi da se krivica za ovaj neuspeh često prepisuje poljoprivrednicima, ali da veliki deo odgovornosti snosi vlada i čitav sistem proizvodnje hrane.

"Vladino finansiranje iz nacionalnih i evropskih izvora mora pružiti stvarnu potporu poljoprivrednicima kako bi smanjivanje upotrebe pesticida postalo realno", izjavio je Nikolas Hulot, osnivač FNH i bivši ministar zaštite životne sredine.

Kasnije je na konferenciji upitao:

"Zašto postoji tako značajan jaz između obećanja države i rezultata u njenoj poljoprivrednoj politici?"

Izjavio je i da se državni podsticaji moraju preusmeriti kako bi se farmerima pomoglo u postizanju ciljeva smanjenja pesticida.

"Doprinosi li svaki evro javnom dobru? Prema istraživanju, jako smo daleko od toga", zaključio je rekavši da većinu finansijske podrške dobija mali deo struke i da ta sredstva moraju biti podeljena na ravnopravniji način koji je u skladu sa ekološkim ciljevima.

Inače, francuska vlada sprovodi plan za smanjenje upotrebe agrohemikalija, takozvani Ecophyto II+ za koji se iz proračuna izdvaja 71 milion evra. To uključuje mere podrške istraživanjima i pomoći poljoprivrednicima da se prebace na ekološku proizvodnju.


Tagovi

Pesticidi Francuska Smanjenje Studija Poticaji Ecophyto


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.