Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU fondovi
  • 22.01.2022. 18:00

Umesto za paradajz, 850.000 evra iz EU fondova "otišlo" za kriminal

Grupa Italijana i Rumuna učinila prevaru pod izgovorom da će uzgajati paradajz. Posle isplate subvencija, novac se prebacivao na bankovne račune u Italiji, gde je dalje korišćen za finansiranje drugih kriminalnih aktivnosti.

Foto: Depositphotos/dgdimension
  • 207
  • 25
  • 0

Evropska kancelarija za borbu protiv prevara (OLAF) je posle zajedničke istrage razotkrio grupu prevaranata iz Italije i Rumunije. Devet osoba će se naći na optuženičkoj klupi rumunskog suda pod optužbom da su učinili prevaru za skoro 850.000 evra vrednih poljoprivrednih fondova EU namenjenih za proizvodnju paradajza.

Istraga je realizovana u saradnji sa Rumunskom nacionalnom upravom za borbu protiv korupcije (DNA) i Tužilaštvom italijanske provincije Enna. OLAF je otkrio niz potencijalno lažnih praksi koje su uključivale podnošenje lažnih dokumenata, osnivanje fiktivnih kompanija i falsifikovanih deklaracija o zemljištu za nezakonito dobijanje sredstava.

Lanac prevare

Među optuženima je pet državljana Italije i četiri državljanina Rumunije. Njima će se suditi po optužbama za formiranje kriminalne grupe s namerom da nezakonito pribave poljoprivredna sredstva EU u Rumuniji.

Generalni direktor OLAF-a, Vile Itala, rekao je kako su veoma zadovoljni ovakvim razvojem događaja koji je, kako ističe, direktan nastavak odličnog rada koji su obavili istražitelji u partnerstvu sa rumunskim i italijanskim vlastima.

"Misija OLAF-a je osigurati da sredstva EU-a dođu do ciljanih primalaca kako bi mogla koristiti društvu. Izgradnja mostova i razmena znanja podupiru posao koji obavljamo i vodi do pozitivnih rezultata, kao što vidimo."

Niko nije ubrao paradajz (Foto: Depositphotos/SashaKhalabuzar)

OLAF se uključio u istragu 2018. godine posle izveštaja o prevarama poljoprivrednih fondova EU u Rumuniji od strane grupe Italijana. Nakon što su početne istrage to potvrdile, osnovan je Zajednički istražni tim (JIT) koji se sastoji od OLAF-a, rumunske DNK i Tužilaštva Ene da nastavi s daljim istragama i otkrivanja celog lanca prevare.

Samo subvencije, ništa paradajz

JIT je otkrio niz nepravilnosti povezanih s prevarom. Kriminalna grupa osnovala je lažne kompanije sa sedištem u Rumuniji s jedinom svrhom da dobije subvencije EU, bez ikakve namere da uzgaja paradajz.

Koristeći falsifikovane dokumente poput lažnih zakupa i faktura, uspeli su da pribave 850.000 evra. To je četvrtina subvencija koje je EU dodelila Rumuniji za proizvodnju te povrtne kulture u 2017. godini. Ništa od tog novca nije potrošeno u tu svrhu ili u Rumuniji. Posle isplate subvencija, novac se prebacivao na bankovne račune u Italiji, gde je dalje korišćen za finansiranje drugih kriminalnih aktivnosti.

OLAF je zatvorio svoju istragu u oktobru 2020. sa pravosudnim preporukama za rumunske i italijanske pravosudne vlasti i finansijskom preporukom Generalnom direktoratu Evropske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj da povrati puni iznos od 850.000 evra.


Tagovi

OLAF Prevare Poljoprivredni fondovi Rumunija Italija Kriminal


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D