Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zagađenje vazduha
  • 03.11.2017. 18:30

UN: Nivo CO2 u atmosferi zabrinjavajući

U saopštenju Svetske meteorološke organizacije (WMO) upozorava se da je 2016. godine, koncentracija CO2 u atmosferi porasla rekordnom brzinom, dostigavši vrednost od 403,3 molekula na milion čestica vazduha (ppm). Rast od 400 ppm u poređenju sa 2015. godinom rezultat je spoja ljudskih aktivnosti i snažnih efekata klimatskog fenomena El Ninjo.

  • 541
  • 24
  • 0

Koncentracija ugljen-dioksida (CO2) u Zemljinoj atmosferi dostigla je novi rekordan nivo od kako se meri aerozagađenje u svetu. Zbog toga je, upozoravaju stručnjaci, neophodno sprovesti drastične mere da bi se ostvarili ciljevi predviđeni Klimatskim sporazom iz Pariza.

Kako prenose Novosti, na Zemlji je pre 3-5 miliona godina poslednji put registrovana slična koncentracija ugljen-dioksida. Tada je prema saopštenju Svetske meteorološke organizacije (WMO), nivo mora bio za 20 metara viši nego danas.

Spoj ljudskog uticaja i El Ninja

U pomenutom saopštenju se dodaje da je 2016. godine, koncentracija CO2 u atmosferi porasla rekordnom brzinom, dostigavši vrednost od 403,3 molekula na milion čestica vazduha (ppm). Rast od 400 ppm u poređenju sa 2015. godinom rezultat je spoja ljudskih aktivnosti i snažnih efekata klimatskog fenomena El Ninjo.

Talas: Preduzeti hitne mere i smanjiti zagađenje

Petri Talas predsednik Svetske meteorološke organizacije, upozorio je na to da ćemo se bez brzog smanjenja ugljen-dioksida i drugih gasova sa efektom staklene bašte, ubrzo naći na kursu opasnog povećanja temperatura do kraja 21. veka, a ono će biti mnogo veće od cilja predviđenog pariskim Klimatskim sporazmom.

Foto: 315 spt / Flickr


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Zagađenje Vazduh CO2 Ugljen-dioksid Petri Talas Atmosfera Svetska meteorološka organizacija Rast temperature Pariz Klimatski sporazum


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.