Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bilateralna saradnja
  • 21.05.2015. 09:30

Unapređenje saradnje sa Iranom

Postoji realni potencijal za unapređenje saradnje u oblasti poljoprivrede između Irana i Srbije.

  • 44
  • 1
  • 0

O saradnji u oblasti poljoprivrede između Irana i Srbije, razgovarali su ambasador Irana u Beogradu NJ.E. Majid Fahim Pourom i ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine, Snežana Bogosavljević Bošković.

Tokom sastanka detaljno je razmotreno stanje bilateralne saradnje u oblasti poljoprivrede između dve zemlje, pri čemu je konstatovano da postoji realni potencijal za njeno dalje unapređenje, polazeći od dobrih političkih odnosa i prijateljstva dva naroda.

Kao jedan od važnijih vidova saradnje definisana je razmena iskustava i znanja u oblasti upravljanja vodnim resursima, zaštite životne sredine, semenskog i sadnog materijala, zaštite bilja, mogućnosti nastupa naših kompanija-proizvođača sredstava za zaštitu i ishranu bilja i poljoprivredne mehanizacije na tržištu Irana.

U oblasti obrazovanja poljoprivrednih stručnjaka dve strane su se saglasile da je potrebno intenzivirati i učešće studenata iz Irana na studijama poljoprivrednog profila u Republici Srbiji kroz međusobnu razmenu stručnjaka i organizaciju poseta naučnim institutima koji se bave istraživanjima u oblasti poljoprivrede.

Ministarka je podržala inicijativu Ambasade Irana za međusobno organizovanje poseta stručnih timova nadležnih ministarstava, radi međusobnog upoznavanja sa delokrugom nadležnosti, prenošenja iskustava kao i razmatranja mogućnosti unapređenja saradnje u prioritetnim oblastima. U tom smislu najavljen je i skorašnji susret dva ministra poljoprivrede.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije


Tagovi

Majid Fahim Pour Snežana Bogosavljević Bošković Iran Bilateralna saradnja Poljoprivreda Razmena iskustava Semenski materijal Zaštita bilja Poljoprivredna mehanizacija Razmena stručnjaka